استیضاح در اوج قیمت ارز برای مجلس آوردۀ سیاسی دارد، اما عملاً به اقتصاد و زندگی مردم لطمه می‌زند

در صورت عدم اصلاح شرایط، مجلس از اختیارات خود استفاده خواهد کرد

۱۱ دی ۱۴۰۳

صوت

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

مِنَ المُؤمِنينَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَيهِ ۖ فَمِنهُم مَن قَضىٰ نَحبَهُ وَمِنهُم مَن يَنتَظِرُ ۖ وَما بَدَّلوا تَبديلًا

 ملت ایران در آزمون تاریخی نهم دی‌ماه‌ نقشۀ دشمنان ایران را با یک خروش ملی و بموقع بر هم زد

فرارسیدن سال‌روز یوم‌الله نهم دی، روز بصیرت و آگاهی ملت ایران، را گرامی می‌دارم. حماسۀ نهم دی‌ماه قیام مردم مسلمان ایران برای تعظیم آرمان‌ها و مقدسات دینی و دفاع از امنیت و آرامش ایران عزیز بود. ملت ایران در آزمون تاریخی نهم دی‌ماه سربلند و موفق ظاهر شد و ماه‌ها نقشۀ دشمنان ایران و ایرانی را با یک خروش ملی و بموقع بر هم زد. در برابر عظمت و آگاهی ملت رشید ایران، که همواره خار چشم دشمنان این آب و خاک بوده‌اند، سر تعظیم فرود می‌آورم.

با قوانین مصوب مجلس، دولت و بانک مرکزی هیچ خلأ قانونی برای مدیریت بازار ارز ندارند

 این روزها، افزایش لجام‌گسیختۀ قیمت ارز، لطمۀ زیادی به زندگی مردم وارد کرده است. متأسفانه اقتصاد ایران سال‌های سال است که پیوند مستقیمی با قیمت ارز پیدا کرده است. آنچه امروز می‌بینیم تکرار چرخۀ قدیمی افزایش ناگهانی و سرسام‌آور قیمت ارز بعد از مدتی ثبات است که بارها آن را دیده‌ایم، ولی هیچ‌گاه تصمیم نگرفته‌ایم آن را به‌صورت ریشه‌ای حل کنیم.

مجلس از تمام ظرفیت نظارتی خود برای رفع کاستی‌ها و کمک به دولت در ثبات‌بخشی به بازار استفاده می‌کند

 مجلس با تکیه بر تجربیات موفق دیگر کشورها، با تصویب قانون بانک مرکزی، استقلال بانک مرکزی را درخصوص سیاست‌های پولی و ارزی ارتقا داد و در مادۀ ۱۱ قانون برنامۀ هفتم نیز این نهاد را تنها مرجع سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری در زمینۀ ارز دانست و تمام اختیارات لازم را به او اعطا کرد و سرپیچی از تصمیمات بانک مرکزی را برای تمام دستگاه‌ها و نیز بخش خصوصی جرم دانست. بنابراین دولت و بانک مرکزی هیچ خلأ قانونی برای مدیریت و اتخاذ تصمیمات لازم جهت ثبات‌بخشی به بازار ارز ندارند.

 در بعد نظارتی نیز، مجلس با هدف رفع کاستی‌ها و کمک به دولت در ثبات‌بخشی به بازار از همۀ ظرفیت‌های خود استفاده کرد. جلسات متعدد کمیسیون‌های اقتصادی، جلسات مکرر نمایندگان کمیسیون‌های تخصصی در بانک مرکزی، جلسۀ غیرعلنی چندساعته و چندین جلسه در سطح هیئت‌رئیسه و رؤسای کمیسیون‌های مرتبط بخشی از اقدامات نظارتی مجلس بوده است که طی آن‌ها به بررسی سیاست‌ها، تصمیمات و اقدامات بانک مرکزی و دولت، آثار و نتایج این اقدامات به‌خصوص اثرات تورمی، برنامه‌های آتی، میزان تطابق با قوانین و برنامۀ هفتم، اقدامات سایر دستگاه‌ها و در نهایت پیشنهادهای مختلف پرداخته و تذکرات لازم به دستگاه‌های ذی‌ربط داده شد. همچنین در جلسۀ سران قوا، بحث ارز بررسی شد و مقرر شد در شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا در روز چهارشنبه، این موضوعات پیگیری و عملیاتی شود.

مسئلۀ بی‌ثباتی در بازار ارز امری حل‌ناشدنی نیست، چنان‌که بسیاری از کشورهای دارای شرایط مشابه کشور ما از این مشکل عبور کرده‌اند

 آنچه از ماحصل این جلسات و پیگیری‌ها می‌توان به ملت عزیز ایران گزارش داد این است که مسئلۀ بی‌ثباتی در بازار ارز و مهار قیمت آن، یک امر غیرقابل‌حل نیست، چنان‌که بسیاری از کشورهای دارای شرایط مشابه کشور ما، از این مشکل عبور نموده‌اند. منتهی این امر نیازمند یک بستۀ جامع سیاستی و برنامۀ جامع اقدام است که طی آن هم محدودیت‌های ارزی و هم ظرفیت‌های موجود جهت افزایش عرضۀ ارز و نیز نحوۀ مدیریت منابع ارزی دیده شده باشد.

 اعتماد به مردم و جلب مشارکت آنها، حذف نرخ‌های رانتی، تسهیل ورود ارز به شبکه اقتصادی کشور، حمایت از صادرکنندگان خرد و کلان، توجه به بازار غیررسمی در برنامه‌ریزی‌ها، کاهش سفته‌بازی در بازار ارز با استفاده از ابزارهای اقتصادی انتشار اوراق ارزی برای خروج ارز از اقتصاد الزام سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی به رعایت قانون در کنار پیوست رسانه‌ای و مدیریت فضای مجازی بخشی از اقدامات این بسته ارزی است که می‌تواند مدیریت ارز و ثبات‌بخشی به بازار ارز را موجب گردد.

مجلس هیچ‌گاه تصمیماتی که باعث رهاشدگی قیمت ارز شود نخواهد گرفت

 مجلس شورای اسلامی ازآنجاکه اظهارنظرهای غیرکارشناسی و نیز کشاندن مجادلات بی‌حاصل به فضای رسانه‌ای را در بی‌ثباتی بازار ارز مؤثر می‌داند، وظیفه خویش می‌داند تا وظایف تقنینی و نظارتی خود را تاحدامکان در محیط‌های تخصصی و اجرایی به انجام رساند و از کشاندن این مباحث در صورت عدم ضرورت به میان مردم و رسانه‌ها پرهیز نماید.

 علی‌رغم این پیگیری‌هایی که مجلس بدون جنجال‌آفرینی اما مؤثر انجام داد متأسفانه عده‌ای با نگاه‌های سیاسی از مطالبۀ به حقّ مردم استفادۀ نادرست می‌کنند تا مجلس را وادار به اخذ تصمیماتی نمایند که نتیجه‌اش بی‌متولی‌شدن کنترل قیمت ارز است و مجلس هیچ‌گاه چنین تصمیماتی که باعث رهاشدگی قیمت ارز شود نخواهد گرفت.

استیضاح در اوج بحران قیمت ارز یک اقدام نمایشی است که برای مجلس آوردۀ سیاسی دارد، اما درعمل به اقتصاد و زندگی مردم لطمه می‌زند

 همه و مخصوصاً نیروهای انقلابی باید به این امر توجه داشته باشند که مردم فقط و فقط دنبال کنترل قیمت ارز هستند و تا زمانی که جلسات نظارتی در سطوح مختلف مجلس و پیگیری‌ها در جلسات هماهنگی بین قوا به بن‌بست نرسد، اقداماتی مانند استیضاح در اوج بحران قیمت ارز خطاست. چنین تصمیمی هرچند ممکن است برای مجلس آورده سیاسی بیاورد؛ اما آنچه درعمل اتفاق می‌افتد، لطمه به اقتصاد وزندگی مردم است؛ چراکه بازار ارز را برای چند ماه بی‌متولی می‌کند و مسئولین اجرایی توجیه کافی برای رهاکردن قیمت ارز پیدا خواهند نمود. بازار ارز درحالی‌که دشمنان ایران از هر فرصتی برای ضربه‌زدن به اقتصاد کشور استفاده می‌کنند نیاز به تصمیمات شجاعانه، مدبرانه و آگاهانه دارد و طبیعی است که واردشدن به فرایند استیضاح در مقطع فعلی خلاف منافع مردم است و فقط یک اقدام نمایشی و سیاسی محسوب می‌شود. البته مجلس از حق خود در صورت نیاز و در شرایطی که اوضاع اصلاح نشود و راه دیگری باقی نمانده باشد استفاده خواهد کرد.

نمایندگان توصیۀ مؤکد رهبر انقلاب مبنی‌بر تعامل سازنده با دولت را فراموش نخواهند کرد

نمایندگان مجلس فراموش نخواهند کرد که‌ رهبر حکیم‌ انقلاب در دیدار با آن‌ها تصریح داشتند: «من توصیۀ مؤکدی که یادداشت کردم، تعامل سازنده با دولت جدید است» و در ادامه نیز صراحتاً فرمودند که موفقیت رئیس‌جمهور موفقیت همۀ ماست و از همۀ ما خواستند که این مسئله را از بن دندان باور کنیم. بر اساس چنین تکلیف روشنی که رهبر انقلاب برای مجلس تعیین نمودند، سیاست ما کمک به دولت محترم و یاری به جناب رئیس‌جمهور برای حل مسائل مردم است البته روشن است که مجلس در راستای پیگیری خواسته‌های مردم از همهٔ ابزارهای نظارتی خود ازجمله سؤال، استیضاح، تحقیق و تفحص و پیگیری قضائی در هر موضوعی که لازم باشد و هر زمانی که به حل مسئلهٔ مردم کمک کند، برای کارآمدتر شدن دولت استفاده خواهد کرد؛ اما استفاده از این ظرفیت‌ها مشروط به این است که نتیجۀ آن کمک به دولت برای حل مسائل مردم باشد.