قارۀ آفریقا از فرصت‌های مهم توسعۀ تجاری ماست

محمدباقر قالیباف پیش از عزیمت به کشور اتیوپی

۲۷ دی ۱۴۰۳

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

توفیقی حاصل شد که به دعوت رئیس محترم مجلس اتیوپی،«آقای شافائو» سفر دو روزه‌ای را به این کشور برای توسعه روابط بین دو کشور داشته باشیم.

روابط سیاسی و رسمی ایران و اتیوپی بیش از ۷۰ سال است که برقرار است، نکته‌ای که باید در این بخش به آن توجه کنیم این است که اتیوپی در آفریقا، ازجمله کشورهای پیشرو به سمت توسعه است و گام‌هایی بلندی را برمی‌دارد.از سویی دیگر جمعیت این کشور، دومین جمعیت کشور آفریقایی است و بیش از ۱۲۰ میلیون نفر جمعیت دارد و اقتصاد پنجم قلمداد می‌شود.

کشور اتیوپی در شاخ آفریقا قرار دارد و از جهت ژئوپلیتیکی بسیار جای کلیدی و مهمی در آفریقا محسوب می‌شود، همچنین «شهر آدیس‌آبابا» به‌عنوان پایتخت این کشور، ازجمله شهرهای بزرگ قاره آفریقا بوده و پایتخت دیپلماتیک است. اتحادیه آفریقا در «آدیس‌آبابا» به‌طور دائم مستقر بوده و دفتر کمیسیون اقتصادی سازمان ملل نیز در این کشور مستقر است.

فرودگاه «آدیس‌آبابا» از جهت ارتباطات هوایی به یک‌صد نقطه آفریقا و مابقی دنیا پرواز مستقیم دارد، ازاین‌رو، این‌یک فرصت بزرگی است چراکه این کشور، کشوری رو به توسعه است. همچنین فرودگاه این کشور در کمتر ۳ سال آینده، به‌گونه‌ای خواهد بود که در سال بیش از یک‌صد میلیون مسافر را جابجا کند که این‌یک فرصت مهم هوایی است.از سوی دیگر این کشور از دریای سرخ و باب المندب و  از طرف کشور جیبوتی بسیار به ساحل دریای سرخ نزدیک است. بنابراین فاصله دریایی ما با آن‌ها، بسیار فاصله نزدیکی است و  شاید در کمتر از دو سه روز دریایی ما می‌توانیم با آن‌ها ارتباط دریایی خودمان را داشته باشیم.

امروز آفریقا بیش از ۱۲۰۰ میلیارد دلار فعالیت تجاری دارد، بیان کرد: باید بگویم متأسفانه ما یک‌هزارم آن را یعنی ۱.۲ میلیارد دلار به‌طور کل با قاره آفریقا همکاری داریم،قاره‌ای که رو به توسعه بوده و ازنظر جوانی جمعیت این ظرفیت را دارد.

مطالبه مقام معظم رهبری در آغاز به کار مجلس دوازدهم درباره فعالیت این مجلس در حوزه روابط بین‌الملل و دیپلماسی، رهبری تأکید داشتند که مجلس باید در این حوزه‌ها، فعالیتی گسترده‌تری داشته باشد. ازاین‌رو ما در مجلس معتقدیم که یکی از فرصت‌های مهم ما در آفریقاست و به این جهت، ما این سفر را به اتیوپی انجام می‌دهیم.

کشور اتیوپی ازلحاظ رویکردهای بین‌المللی یک کشور، همه‌جانبه گراست، ازاین‌رو این کشور با ایران، عربستان و مصر به بریکس پیوست. همچنین در نشست‌هایی که در آفریقای جنوبی و سن‌پترزبورگ داشتیم، مقدمات این سفر فراهم شد و کشور اتیوپی امروز از طریق بریکس، یک فرصت بسیار بزرگی برای توسعه اقتصادی ماست، آن‌هم در شرایطی که تحریم‌های ظالمانه علیه ما اعمال می‌شود. لذا همه این شرایط اقتضا می‌کند که ما بتوانیم توسعه روابط اقتصادی و سیاسی و تجاری خودمان را هم با اتیوپی و ازآنجا با دیگر کشورهای آفریقایی برقرار کنیم.

فرصت‌های بزرگ ایران در حوزه‌هایی نظیر انرژی، خدمات فنی مهندسی، دانش‌بنیان، کشاورزی و معدنی، همه این فرصت‌ها، فرصت‌هایی است که می‌تواند عمق روابط تجاری و اقتصادی ما را برقرار کند.

ایران و اتیوپی هردو عضو بریکس هستند، این موضوع می‌تواند همه مشکلات در حوزه مسائل پولی نشئت‌گرفته از مسائل تحریمی را برطرف کند ازاین‌رو ما از این طریق می‌توانیم ارتباطاتمان را توسعه دهیم.

کشور اتیوپی، جز تمدن‌های بزرگ و قدیمی به‌مانند ایران است، امیدواریم این ارتباط هم از جهت اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی مؤثر بوده و هم آغازگر یک تحول در ارتباط با این کشور باشد.