فلسفۀ یادآوری شهدا بیرون‌آمدن از غفلت و فراموشی است که بدانیم امروز کجا ایستاده‌ایم

گردهمایی فرماندهان دفاع مقدس

5 مهر 1403

خداوند بزرگ را شاکرم که این توفیق نصیب من شد که در ایام گرامیداشت دفاع مقدس برای بزرگداشت ذکر و نام شهدا گرد هم جمع شده‌ایم و برای من افتخار است که در جمع شما پیشکسوتان جهادگر و سنگر سازان بی سنگر و خدوم حضور دارم.

امروز هرکجا دچار اشکال و چالشی در زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی در کشور هستیم بی‌توجهی به نقاط عطف دوران دفاع مقدس است

امروز مصادف با شکست حصر آبادان است، همه شهدا به‌ویژه شهدای این عملیات که نقطه عطفی در دوران دفاع مقدس بوده‌اند را یاد می‌کنیم. باید یادمان باشد تا وقتی‌که زنده‌ایم از تجربیات، باورها و سنت‌های الهی استفاده کنیم و آن‌ها را به کار بگیریم و بدانیم هرکجا دچار چالشی در زمینه‌های فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هستیم دلیل آن بی‌توجهی به گلوگاه‌ها و نقطه‌های عطف دوران دفاع مقدس است.

5 مهرماه سال 1360 بافرمان امام خمینی (ره) محاصره آبادان شکسته شد، قصه آبادان از 31 شهریور سال 1359 تا 5 مهر سال 1360 حاکی از یک حرف، نگاه، گفتمان و باور است، امام خمینی (ره) پس از ریاست جمهوری بنی‌صدر و آغاز جنگ، فرماندهی کل قوا را به او واگذار کرد تا 30 خرداد سال 1360 و کمتر از یک سال تفکر بنی‌صدر و باورهای او بر مسائل کردستان و سایر حوزه‌های دفاع مقدس مستولی شد، رزمنده‌ها همان رزمنده‌ها بودند اما وقتی می‌خواستیم عنصر مؤثری در دفاع مقدس شویم دلایلی ازجمله اینکه راه ندارید، آموزش ندیده‌اید و ده‌ها دلیل به‌ظاهر درست دیگر مطرح می‌کردند اما اگر بخواهیم یک افسر توپخانه یا افسر زرهی و یا مهندسی تربیت کنیم در آن شرایط باید 4 سال آموزش ببینیم و شاید هم مشخص نباشد که با آن آموزش‌ها می‌توان جنگید یا خیر؟ با آن حرف‌ها اجازه ندادند بسیج و جهاد سازندگی به جنگ بیایند و می‌گفتند باید زمین بدهیم و زمان بخریم این استراتژی آن زمان بود و یک عملیات موفق نداشتیم مگر جایی که مردم مانند خرمشهر ایستادند و مقاومت کردند.

فرهنگ مقاومت شیعه و سنی نمی‌شناسد

اگر عملیاتی با تفکر بنی‌صدر انجام شد نتیجه آن هویزه و حوادث آن سال‌ها بود، با تصمیم مجلس و عزل بنی‌صدر 3 ماه بعد حصر آبادان شکست، با همان رزمنده‌ها، مبانی و سنت‌های الهی را باور کردیم و به نصر من الله و فتح القریب ایمان داشتیم، خدا نیز ما را یاری کرد. همان کسانی که به‌ظاهر آموزش ندیده بودند در میدان جنگ آموزش‌های 4 ساله را حداکثر در 4 ماه دیدند و با بهترین علم و عمل تبدیل به بهترین افسران زرهی شدند، درحالی‌که تانک را از دشمن غنیمت گرفته‌اند و تعمیرات و نگهداری آن را آموختند، سلاح‌ و مهمات را از دشمن گرفتند، جنگیدند و پیروز شدند. این فرهنگ مقاومت در دفاع مقدس ما را پیروز کرد؛ این فرهنگ سنی و شیعه نمی‌شناخت.

امام خمینی (ره) درزمانی که هنوز در ابتدای راه انقلاب اسلامی بودیم و پیروزی در سال 1357 رخ داد فرمودند همه مشکلات ما از رژیم نامشروع و منحوس صهیونیستی و آمریکا است و درجایی دیگر فرمودند با این رژیم پهلوی اگر مبارزه می‌کنیم به خاطر این است که واسطه و دست‌نشانده آن‌ها هستند و فلسطین موضوع اول جهان اسلام است.

در روزهای ابتدایی عملیات طوفان الاقصی وزیر خارجه آمریکا می‌گفت اگر اسرائیل وجود نداشت امروز باید یک اسرائیل ایجاد می‌کردیم. رزمندگان مقاومت در غزه با جمعیت محدود و اندک عملیات خود را انجام دادند و ارتش تا بن دندان مسلحی که ارتش‌های متحد کشورهای عربی در دهه 60 نتوانستند با او مقابله کنند را شکست دادند. بافرهنگی که پایه آن سنت‌های الهی است جنگیدند و خارج از تصور همه ما یک سال است که ایستادند و مقاومت کردند، پایه آن از دوران دفاع مقدس بناشده و اگر امام خمینی (ره) فرمودند راه قدس از کربلا می‌گذرد حاکی از زنده نگه‌داشتن این فرهنگ است.

خیلی از شهدای ما روزهای سخت را دیدند اما این موفقیت‌ها را ندیدند و پس از پذیرش آتش‌بس، خیلی زخم‌زبان‌ها خوردیم که نه صدام رفت و نه از راه کربلا به قدس رسیدید! اما امروز می‌بینیم که دشمن صهیونیستی با همراهی داعش حمله کرد و در 40 کیلومتری مرز ما حضور فیزیکی پیدا کرد و شهید سلیمانی با آن‌ها مبارزه کرد و امروز رزمندگان مقاومت براساس همان فرهنگی که انقلاب اسلامی پایه گذاشت امروز در نقطۀ صفر مرزی رژیم صهیونیستی با یک ارتش تابن‌دندان‌مسلح مبارزه می‌کنند.

همه ما زمانی که انقلاب اسلامی پیروز شد، نظامی شدن بسیج و سنگر سازی جهاد در جنگ را تصور نمی‌کردیم، همه ما جزو آن‌هایی بودیم که با نیروهای جهاد به روستاها می‌رفتیم تا تحول، محرومیت‌زدایی و رشد اقتصادی ایجاد کنیم. می‌دانستیم که باید برای رشد و پیشرفت حرکت کنیم.

بپذیریم باورهایی را که در دوران دفاع مقدس با آن‌ها به پیروزی رسیدیم را به عرصه سازندگی، محیط اقتصادی و مسائل فرهنگی و اجتماعی نیاوردیم

اگر در سالگرد دفاع مقدس گرد هم جمع می‌شویم برای ذکر نام و یاد شهدا است، با ذکر شهدا می‌خواهیم از غفلت خارج شویم و فراموش نکنیم از چه مبانی شروع کرده‌ایم و امروز کجا هستیم. در این جمع‌ها عمیقاً متوجه می‌شویم که برای پیشرفت کشور با همه توان وارد مبارزه با استکبار شدیم؛ اما بپذیریم باورهایی را که در دوران دفاع مقدس با آن‌ها به پیروزی رسیدیم را به عرصه سازندگی، محیط اقتصادی و مسائل فرهنگی و اجتماعی نیاوردیم یا ناخواسته باورمان شد که شاید خدای میدان دفاع مقدس و خدای اقتصاد مقاومتی تفاوت دارد. ما نتوانستیم این فرهنگ را منتقل کنیم اما دشمنان ما که با اساس این گفتمان مخالف بودند و این را نجات‌بخش کشور می‌دانستند مانند خوره این کار را انجام دادند و عده‌ای از ما را این‌گونه پیش بردند که از گذشته خود پشیمان شدند، عده‌ای شعار دادند اما عمل نکردند، عده‌ای نیز نه شعار دادند و نه عمل کردند اما با این فرهنگ اصیل الهی و مبتنی و بر خواسته از قرآن و اهل‌بیت مستقیم و غیرمستقیم مبارزه کردند. اگر مقام معظم رهبری از جهاد تبیین، جنگ ترکیبی و جنگ نرم سخن می‌گویند دلیل آن این مباحث است.

من به‌عنوان خدمتگزار و همرزم شما در دوران دفاع مقدس باید در مقابل شما و در این جمع بایستیم شرمنده باشم که اشکالات سازمانی و نهادی داریم و  جهادی را که آن روزها دیدیم به‌صورت شکلی نیز مشاهده نمی‌کنیم چه برسد به‌صورت محتوایی، وظیفه قطعی ما حل مشکلات است، حل مشکلات درگرو همین فرهنگ است.

شاید حرف شما این باشد که به‌عنوان یکی از سران قوا چه ‌کنم که حرف حقی است اما تصور نکنید که به‌صورت تکی می‌توان کاری انجام داد باید همه کنار یکدیگر باشیم، برای ایجاد یک بخش خاک‌ریز باید در کنار یکدیگر می‌ایستادیم، آن باورها را باید در حوزه اقتصاد و فرهنگ ایجاد کنیم. بپذیریم ما یکدیگر را پیدا نکرده‌ایم.

برنامه هفتم توسعه مناسب‌ترین، عملیاتی‌ترین و اجرایی‌ترین برنامه است

ما در مجلس تلاش کردیم برنامه هفتم توسعه را تنظیم کنیم که نسبت به همه برنامه‌های توسعه‌ای بعد از دوران دفاع مقدس مناسب‌تر، عملیاتی‌تر و اجرایی‌تر است و کمترین اشکال را نسبت به سایر برنامه‌ها دارد. این برنامه باید توسط مجلس دوازدهم و دولت چهاردهم اجرا شود.

اگر دولت حرف از وفاق ملی می‌زند و به فرموده مقام معظم رهبری موفقیت دولت، موفقیت همه است و رئیس‌جمهور نیز تأکید دارد میثاق ما برنامه هفتم توسعه است باید دست در دست یکدیگر بدهیم و  بدون مسائل حاشیه‌ای برنامه هفتم را که می‌تواند تحول اقتصادی ایجاد کند اجرایی کنیم.

امروز به‌اندازه‌ای که درآمد داریم، متأسفانه منابع، انفال، انرژی‌های فسیلی و منابع معدنی که در دسترس قرار دارد را هدر می‌دهیم، در برنامه هفتم توسعه نسبت به این موضوع متمرکزشده‌ایم تا از هدر رفتن منابع جلوگیری کنیم.

در حوزه فناوری جزو کشورهای موفق دنیا هستیم اما در حال از دست دادن منابع انسانی مانند منابع طبیعی هستیم

مقام معظم رهبری می‌فرمایند همیشه دغدغه فرهنگ را بیشتر از بقیه موارد دارم اما امروز اقتصاد در اولویت ما است، باید دست در دست یکدیگر بدهیم و بتوانیم با نسل جدید در کنار یکدیگر قرار بگیریم. به جوانان خلاق میدان بدهیم و بدانیم که در حوزه نیروی جوان در ایده‌آل‌ترین پنجره جمعیتی قرار داریم. در حوزه فناوری چه در سخت‌افزار و چه در نرم‌افزار جزو کشورهای موفق دنیا هستیم اما در حال از دست دادن منابع انسانی مانند منابع طبیعی هستیم.

امیرالمؤمنین (ع) در نهج‌البلاغه در خصوص آنچه پایه‌های یک حکمرانی را از بین می‌برد فرموده‌اند: یکی اینکه فروع را بر اصول ترجیح دهید، دیگر اینکه افاضل را دفع و اراذل را جذب کنید. ما نباید گرفتار این موضوعات شویم.

اگر در مسیر درست حرکت کنیم همه اقشار آثار برنامه هفتم توسعه را در زندگی خود می‌بینند و امید آن‌ها بیشتر می‌شود به شرطی که باور داشته باشیم و بدانیم میدان را برای افاضل بازکنیم آن‌ها میدان پیدا کنند، به سهم خود مطالبات شمارا پیگیری می‌کنم و کارهای بر زمین‌مانده شمارا دنبال می‌کنم و این حق شما است.