یاد شهدا تکراری نمی‌شود؛ هر مجلس ذکر شهید غفلت را از دل ما می‌زداید

سخنرانی محمدباقر قالیباف در یادوارۀ ملی سردار رشید اسلام شهید محمدحسن طوسی، شهید ملی اطلاعات و عملیات، ملقب به نابغه فاو

18 مرداد 1403

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

مِنَ المُؤمِنينَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَيهِ ۖ فَمِنهُم مَن قَضىٰ نَحبَهُ وَمِنهُم مَن يَنتَظِرُ ۖ وَما بَدَّلوا تَبديلاً

شهید طوسی از چهره‌های برجسته دوران دفاع مقدس، یک شهید ملی و از شهدای اثرگذار دوران دفاع مقدس بود. این جلسه، جلسه ذکر یاد و خاطره شهدا است و امروز بیش از هر زمان دیگری به این نوع مجالس نیازمندیم و مجالس شهدا هرگز تکراری نمی‌شود.

حضور در مجالس شهدا ما راز غفلت دور نگاه می‌دارد

حضور در مجالس شهدا برای ما که زمانی هم‌رزم این شهدا بوده‌ایم و همچنین برای جوانان و نوجوانانی که دوران دفاع مقدس را ندیده‌اند، ضرورت دارد. چنین مجالسی ما را از غفلت دور نگاه می‌دارد؛ غفلت یکی از خسارات بزرگ زندگی بشری به‌ویژه در جامعه اسلامی و انقلابی ما است. غفلت یک تهدید جدی محسوب می‌شود و غافل کسی است که در برابر دیدگان و در ذهن او واقعیاتی وجود دارد؛ اما باز هم سرگرم مسائلی است که اجازه نمی‌دهد به موضوعات سرنوشت‌ساز توجه کند؛ ما متأسفانه از موضوعات مهم غافل شده و به مسائل کوچک و کم‌ارزش توجه می‌کنیم.

انسان نیاز دارد تا در زندگی مادی و معنوی و در زندگی روزمره خود، تلنگر بخورد و به او یادآوری شود که از کجا آمده و به کجا می‌رود و چه کسانی چه اقداماتی کرده‌اند و در زندگی مادی ما و شما چه تأثیری داشته‌اند. این یادآوری‌ها، همان‌طور که مقام معظم رهبری می‌فرمایند، زنده نگاه‌داشتن یاد شهید است که اجری به‌اندازه اجر شهید دارد و بسیار مهم است.

اشتباهات مکرر در زندگی انسان، نشانه غفلت است

ما در فرهنگ قرآنی خود از علمای بزرگ و مفسران این‌گونه فهم کرده‌ایم که اهل غفلت و آنهایی که به یاد و ذکر خدا نیستند، هم زندگی سخت در دنیا خواهند داشت و هم در آخرت به‌مراتب سخت‌تر از این دنیا زندگی خواهند کرد. ما از فرهنگ دینی و مکتب اهل‌بیت (ع) خود این‌گونه فهم کرده‌ایم که نشانه غفلت، اشتباهات مکرر در موضوعات مختلف زندگی انسان است که در زندگی شخصی و مسئولیت نمود پیدا می‌کند.

از نشانه‌های انسان غافل، این است که از گذشته پند نمی‌گیرد. اگر تجربیات ناموفق را مجدداً تجربه کرده و از پیروزی‌ها، شکست‌ها و تجاربی که داشته‌ایم درس نگیریم، فرصت‌ها را از دست بدهیم و اوقات خود را هدر دهیم، غافل بوده‌ایم.

روزمرگی و مظاهر دنیا از عوامل غفلت‌ها است

مظاهر دنیا و روزمرگی را از عواملی است که باعث غفلت می‌شود. روزمرگی‌ها و غرق‌شدن در شیرینی‌ها و تلخی‌ها، ما را از موضوعات مهم باز می‌دارد. یکی از موضوعات مهم در ایجاد غفلت، سطحی‌نگری نسبت به مسائل دینی است؛ لذا این جلسات است که ما را از آرزوهای دورودراز باز می‌دارد.

درمان این غفلت با یاد خدا و قیامت صورت می‌گیرد و جلساتی بهتر از چنین مجالسی برای زنده نگاه‌داشتن یاد شهدا نیست؛ افرادی که جان خود را بی‌هیچ شرطی کف دست گرفتند و در جنگ حضور پیدا کردند که نمونه آن شهید طوسی است.

خون شهدای مازندرانی در تمام مناطق جنگی دوران دفاع مقدس به زمین ریخته است

3 نفر از اعضای خانواده شهید طوسی به شهادت رسیده‌اند که تعداد چنین خانواده‌هایی کم نیست. ما باید از زندگی چنین خانواده‌هایی پندآموزی کنیم. من اهل مازندران نیستم اما افتخار داشتم در دوران دفاع مقدس همرزم و هم نشین مازندرانی‌ها باشم و دورانی را به عنوان خدمتگذار لشکر 25 در خدمت عزیزان این استان بودم. مازندران در دوران جنگ چیزی کم نگذاشت.

شما جایی را از ارتفاعات غرب کشور با سرمای زیر صفر تا دهانه فاو با گرمای بالای 50 درجه پیدا نمی‌کنید که خون شهدای مازندرانی در آن ریخته نشده باشد.

اثرات خون شهدای دفاع مقدس در خون شهدای مدافع حرم تبلور یافته است

شهدای بزرگی همچون شهید طوسی، شهید بصیر، شهید شیرودی و شهید کشوری در بخش‌های مختلف حضور داشتند. به هر خطه‌ای از استان مازندران بنگرید شهیدی را می‌بینید، همان‌طور که در همه دوران تاریخ نیز مجاهدانه حضور یافتند و همچنین مدافعان حرم زیادی داریم که از اهالی مازندران هستند.

ما یک نام خان‌طومان می‌شنویم و از کنار آن می‌گذریم؛ اما اثرات دفاع مقدس و خون شهید این‌گونه می‌شود که امروز نیز تعداد زیادی از جوانان راه شهدا را ادامه می‌دهند. زمانی با شهید کاظمی صحبت می‌کردیم و می‌گفتیم اگر امروز اتفاقی بیفتد آیا جوانان امروز همچون دوران دفاع مقدس به میدان می‌آیند یا خیر و پاسخ آن را زمانی دریافتیم که موضوع دفاع از حرم و تقویت جبهه مقاومت اتفاق افتاد. ما دیدیم که فرزندان امروز با هدف تقویت این جبهه محکم‌تر از رزمندگان دوران دفاع مقدس حاضر شدند و مظلومانه‌تر و شجاع‌تر به شهادت رسیدند درحالی‌که فضای جامعه به‌گونه‌ای بود که می‌توانستند در کشور بمانند و زندگی کنند.

مازندرانی‌ها با افتخار در مسیر دفاع از انقلاب و اسلام گام برداشتند

زمانی برای شهید سلیمانی از دیدارم با خانواده شهید بلباسی صحبت کردم و گفتم بعد از آن دیدار، سفری به سوریه داشتم و به منطقه خان‌طومان رفتم و دیدم انصافاً این شهدا، شجاعانه جنگیدند و عملیات بزرگی را قهرمانانه به پایان رساندند. همه اینها حاکی از وفاداری این مردم به انقلاب اسلامی است.

در حوزه شهدای امنیت نیز شهید آرمان عزیز که به آن شکل در تهران به شهادت رسید از فرزندان خطه مازندران است. در برابر یکایک خانواده عزیز شهدا سر تعظیم فرود می‌آورم. مازندرانی‌ها همواره با افتخار در مسیر دفاع از انقلاب و اسلام گام برداشتند.

خدای دفاع مقدس، خدای اقتصاد و فرهنگ هم هست

در وصیت‌نامه ایشان آمده که امروز همه اسلام و همه کفر در مقابل هم قرار گرفته‌اند که به‌نوعی کلام امام (ره) است. او گفته است اگر امروز در جنگ پیروز شویم گویی اسلام پیروز شده است؛ یعنی شهید با این باور با همه وجود، شجاعانه، آگاهانه و خلاقانه در میدان جنگ و در حوزه اطلاعات و عملیات با رشادت حضور یافت.

ما باید از فضای دوران دفاع مقدس پند گرفته، نسبت به آن باور داشته و اطمینان داشته باشیم که خدای دفاع مقدس، خدای اقتصاد و فرهنگ هم هست و تصور نکنیم که مشکلات امروز لاینحل است؛ لذا اگر جایی ناموفق هستیم ریشه در عوامل غفلت‌زایی دارد که تکرار می‌شود.

متأسفانه، از فضای جهاد و شهادت فاصله گرفته‌ایم

متأسفانه، از فضای جهاد و شهادت فاصله گرفته‌ایم و هرگاه از فرهنگ شهادت فاصله گرفته‌ایم دچار مشکل شدیم. ممکن است برخی بگویند فرهنگ شهادت با اقتصاد و پیشرفت در تکنولوژی، فناوری و هوش مصنوعی چه ارتباطی دارد؟ همه مبنای هستی در ید قدرت الهی است و  بدون اذن الهی برگی از درخت نخواهد افتاد و باید این باور را داشته باشیم.

به سوابق و تاریخ بعد از پذیرش قطعنامه بنگرید که چقدر ما را مورد سرزنش قرار دادند اما دیدید که گذشت زمان نشان داد پیروز شده‌ایم.

دفاع مقدس یک جنگ نبود؛ بلکه یک مکتب و روش حکمرانی بود

پیروزی همواره به دنبال سختی می‌آید؛ اما باید این مسیر را به‌درستی پیش برویم و اگر این کار را نکنیم قطعاً جزء غافلان هستیم. ارزش و اهمیت این نشست‌ها این است که باورهای ما را نسبت به سنت‌های الهی محکم می‌کند. سنت‌های الهی نه تبدیل و نه تحویل می‌شوند و تا دنیا، دنیا است ثابت هستند و تغییر نمی‌کنند. ما باید با این باور و با این درایت و پختگی، فرزند زمانه خویش باشیم و در این مسیر حرکت کنیم.

دوران دفاع مقدس یک جنگ نبود؛ بلکه یک روش زندگی، مکتب، روش حکمرانی، روش مدیریت و تصمیم‌گیری بود. مبنای دفاع مقدس ایمان، وحدت، ایثار، گذشت، محبت و اعتماد بود. حالا باید دید آیا این عناصر در زندگی و مدیریت ما جایی دارد یا خیر. حتماً دوران دفاع مقدس دوران تحول و خلاقیت بود و اینها بود که جبهه و جنگ را متحول کرد که امروز در دفاع از حرم نیز این‌گونه است.

خطای محاسباتی آمریکا عدم درک درست از مبانی فرهنگی و اعتقادی ایران است

امروز در حوزه اقتصاد و فرهنگ، حوادثی رخ می‌دهد که باید به آنها توجه کنیم. ازقضا دشمنان قداره‌بند ما که در رأس آن آمریکای جنایت‌کار است همواره اشتباهات و خطاهای محاسباتی دارد و علت آن این است که از مبانی آن درک درستی نداشته‌اند.

یکی از کارشناسان آمریکایی در سال 1364 می‌گفت هرچه به جنگ ایران و عراق می‌نگریم می‌بینیم همه دنیا در حال حمایت از عراق هستند و تجهیزات پیشرفته‌ای هم دارد اما طرف ایرانی این امکانات، تجهیزات و حمایت را ندارد لذا هیچ شرایطی برای برد هم ندارد اما تنها دلیل موفقیت ایران این است که طرف ایرانی هراسی از مرگ ندارد و پیکر هر شهیدی که به شهر و دیارش باز می‌گردد چندین نفر جای او را پر می‌کنند؛ ما نیز باید امروز با همین فرهنگ مسیر را پیش ببریم، نسبت به مسئولیت‌های خود انجام وظیفه کنیم و تحت زعامت رهبر معظم انقلاب مسیر خود را پیش ببریم.