مجلس در کنار انجام وظایف نظارتی خود، هرگز به دنبال مچگیری از دولت نیست
نشست مشترک سران قوا و معاونان قوای سهگانه
۱۵ بهمن ۱۴۰۳

.
بسماللهالرحمنالرحیم
اعیاد شعبانیه و دهه مبارک فجر را تبریک عرض میکنم، با نگاهی به تاریخ انقلاب و مقایسه آن با تاریخ اسلام، عید سعید غدیر خم به معنای عید اکمال دین بود که بار دیگر به برکت امام(ره) تکرار شد؛ امام، مردی الهی بود که جز برای خدا کلامی نگفت و جز در راه او گامی برنداشت.
امام(ره) امر ملی را در کشور احیا کرد و به مردمباوری اعتقاد داشت
نعمت انقلاب اسلامی به مردم ایران داده شد و امام(ره) بود که مجدد اسلام را زنده کرد و عزت را به مردم ایران بازگرداند، ایشان امر ملی را در کشور احیا کرد و به ملت ایران در سایه دین مفهوم داد و باعث حضور آنها شد. ایجاد تحول در انسانها، یکایک ملت و جوانان از فتح الفتوحات امام(ره) بود که امروز بهعنوان امانتی در دست یکایک ما قرار دارد و باید قدر آن را بدانیم.
امام(ره) از منظر اسلامشناسی، مردمباور بود و به آنها ایمان داشت، امام(ره) همواره دغدغه مردم بهویژه مستضعفین و محرومان را داشت. ایشان میفرمود آنهایی تا آخر، پایکار انقلاب هستند که طعم استضعاف و فقر را چشیدهاند لذا باید اولویت ما باشند که امروز گرد هم جمع شدهایم. ما به برکت امام(ره) از زیر سلطه آمریکا و همه سلطهگران خارجشده و عزت خود را پیدا کردیم و امروز عزتنفس و اعتمادبهنفس داریم و به «ما میتوانیم» عینیت بخشیدهایم. این مسیری است که بهعنوان مسیر امام(ره) و شهدا باید تحت زعامت رهبر معظم انقلاب اسلامی دنبال شود.
جلسات سران و معاونان قوا استمرار یابد
بابت برگزاری این جلسه تشکر میکنم، بسیار خرسندیم که هر سه قوه با معاونان قوا در این جلسه حاضر بوده و نمیتوانیم اشکالات را به گردن یکدیگر بیاندازیم. هرچه امروز در کشور میگذرد چه خوب، چه بد، بر عهده ماست.
طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب، خداوند در آن دنیا در قبال کارهای نکرده بیشتر از کارهایی که انجامشده از ما سؤال خواهد کرد، ازاینرو خواهشمندم به برکت آغاز دولت و مجلس و اجرای قانون برنامه هفتم پیشرفت، این جلسات را بهصورت مستمر ادامه دهیم تا از مسیر خارج نشده و به اهداف خود برسیم.
نتیجه و خروجی همافزایی و وفاق را مردم باید ببینند
وحدت، باعث پیروزی انقلاب شد و تداوم آن نیز با حفظ وحدت صورت میگیرد، در دولت سیزدهم و در جلسه معارفه آقای اژهای بهعنوان رئیس قوه قضائیه، بر همدلی و همکاری سه قوه تأکید کردم؛ همدلی و همکاری باید منجر به همافزایی شود که غیرازآن سودی نخواهد داشت. همچنین باید توجه کنیم که بیشک مردم باید ذینفع نهایی این همافزایی باشند بهویژه باید به محرومان و مستضعفان و آنهایی که تحتفشارهای اقتصادی هستند، توجه شود.
طبق فرمایش امام(ره) درباره اهمیت توجه به محرومان، ایشان فرمودهاند اگر زمانی رسید که شما حکومت میکردید اما مردم در حال تحمل فشارها بودند، ماندگاری شما صرفاً به برکت خون امام حسین(ع) است. ازاینرو اسم خروجی این همدلی و همکاری چه همافزایی، چه وفاق باشد، مردم باید نتیجه آن را ببینند. امروز همه ما مسئول هستیم و باید برای مردم کار کنیم. ما در حال کار کردن در یک سیستم هستیم که نیازمند کار تشکیلاتی است.
مجلس با اقدامات نظارتی به دنبال مچگیری نیست
اقدامات ما باید در چارچوب قانون باشد، تأکید کرد: سه قوه باید مبنای خود را سیاستهای کلان ابلاغی رهبری و برنامه هفتم بدانند و همدلی، همکاری، همافزایی و وفاق را هم باید با معیارها و شاخصهای آن بسنجیم و نباید اجازه دهیم از مسیر منحرفشده و از مردم غفلت کنیم.
ما در مجلس وظیفه قانونگذاری و نظارت خود را پیگیری میکنیم، خداوند را شاهد میگیرم در جریان تذکرات و اقدامات نظارتی به دنبال مچگیری نیستیم و آمدهایم با کمک به دولت برای مردم کارکنیم و قطعاً حرکت سه قوه باید منجر بهاتفاق خوب برای مردم شود.
اقدامات قوا در حوزه معیشت باید بهگونهای باشد که مردم حس کنند مشکلات اقتصادی آنها حلشده است
امروز در شرایطی قرار داریم که نمیتوانیم همه امور را باهم پیش ببریم، زمان و امکانات اجازه نمیدهد همه اقدامات باهم انجام شود. سال 1404، اجرای سند چشمانداز 20 ساله به پایان میرسد و تنها سند بالادستی ما قانون برنامه هفتم خواهد بود که باید مبنای کار ما باشد لذا پیشنهادم این است که هر سه قوه نهایتاً چند کار مهم و فوری را انتخاب و دنبال کنیم.
در جلسه سران قوا روی اولویتها با فوریت حل مسائل اقتصادی که بستر را نیز برای اقدامات فرهنگی فراهم کند کارکردهایم، ما باید اولویتها را مشخص کرده و در مسیری حرکت کنیم که به مشکلات غلبه کنیم. اقدامات ما نیز باید ملموس باشد. من نقدی به آمارهای ارائهشده ندارم که گفته میشود نقدینگی کاهشیافته و تورم از 40 درصد به 30 درصد رسیده است، من مردم را میبینم که سفرهایشان چنین چیزی را نشان نمیدهد و آنها چنین حسی ندارند. ما باید بهگونهای اقدام کنیم که مردم حس کنند مشکلات اقتصادی آنها حلشده و به این باور برسند.
همه باید برای اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی از ماه رمضان بسیج شویم/
حل معیشت مردم را در اولویت دستور کار قوا میدانم، در جلسات سران قوا روی این موضوع صحبت شده است. یکی از راهکارهای آن نیز تخصیص کالابرگ الکترونیکی و توجه به 7 دهک پایین جامعه است. چند سال است که تورم 40درصدی داشتهایم و حقوق مردم متناسب با تورم افزایش نداشته که همین باعث کاهش قدرت خرید مردم شده است؛ ازاینرو باید مشکل تأمین کالاهای اساسی را بهویژه برای 7 دهک پایین مردم حل کنیم. اگر نمیتوانیم تأمین همه کالاهای موردنیاز مردم را حل کنیم، باید چند قلم کالای اساسی در حوزه خوراک و چند قلم کالای اساسی در حوزه جهیزیه آنها از طریق کالابرگ تأمین شود. دولت و همه ما باید بسیج شویم تا اجرای طرح تخصیص کالابرگ الکترونیکی از ماه مبارک رمضان آغاز شود.
انرژی را یک ثروت ملی میدانم، بر اساس قانون برنامه هفتم، دستیابی به 2.8 درصد از رشد اقتصادی 8 درصدی از طریق بهرهوری تعیینشده است. در کشور به موضوع انرژی باید با نگاه بهرهوری نگریسته شود که اگر همه تلاش کنیم به این هدف تعیینشده خود خواهیم رسید البته اراده دولت نیز بر این موضوع است. مجلس و قوه قضائیه نیز در این زمینه همراه دولت خواهند بود چراکه هم به بهرهوری میرسیم هم مشکلات نهادی و نحوه مصرف اصلاح میشود و درنهایت فرصتی برای سرمایهگذاری بوده و هزینهها را نیز کاهش میدهد.
افزایش قیمت انرژی برای بهینهسازی نه اولین راه و نهتنها راه است
منظور ما از حل موضوع انرژی(بهینهسازی) گران کردن آن نیست، معتقدم افزایش قیمت انرژی نه اولین راه است و نهتنها روش. اگر همزمانی قرار برافزایش قیمت برای بهینهسازی باشد، اولین منفعت آن را باید مردم ببرند، بعد دولت و بعد سیستم که البته اراده دولت و قوا نیز بر این است.
بسیاری از مردم میگویند به ما یارانه ندهید اما یک مسکن بدهید، بقیه مشکلات زندگی را خودمان حل میکنیم. شاید لازم باشد روشها را اصلاح کنیم که زمان شهید رئیسی هم به مرحوم رستم قاسمی گفتم در هیچ کجای قانون به دولت گفته نشده ما برای مردم خانهسازی کنیم بلکه دولت باید تسهیلگری کند و دارایی حاکمیت در این حوزه زمین است که البته در این حوزه باید به توزیع جمعیتی نیز دقت کنیم که پراکنش جمعیتی برای ما مهم است.
مجلس، تمامقد در خدمت مردم است
حل این مسائل بسیار مهم و فوری است بهویژه که تابآوری جامعه در این حوزه بهشدت کاهشیافته است، شخصاً قول میدهم که در مجلس تمامقد در خدمت دولت هستیم، معتقدیم قوانین کافی برای خیزش اقتصادی از سوی دولت وجود دارد اما بااینحال اگر نیاز به قانونگذاری باشد قول میدهیم در کوتاهترین زمان ممکن انجام دهیم و اگر جایی از قانون برنامه هفتم نیز نیاز به اصلاح داشت در صورت جمعبندی این اصلاح را فوراً انجام میدهیم.
همه باید قول دهیم با خودداری از پرداختن به امور حاشیهای به اصل مطلب برسیم، دشمن تمام تلاش خود را برای دوقطبی سازی میکند. دوقطبی سازی آنها نیز با ظاهرسازی بهگونهای است که خود را دغدغهمند جلوه دهد که درنهایت کشور را از مدار فعالیتهای اصلی خود خارج کرده و به حاشیه ببرد لذا باید توجه کنیم هرگز از مسیر اصلی خارج نشویم، موضوعات اصلی و فرعی را تفکیک کرده و مسائل اصلی را قربانی مسائل فرعی نکنیم.
کارنامه قابل قبولی در حوزه حل مسائل اقتصادی نداریم
کلام مقام معظم رهبری باید فصل الخطاب همه ما باشد و همه باید در حوزه سیاست داخلی، سیاست خارجی، اقتصاد به فرمایشات ایشان وفادار باشیم. اساس انقلاب برای دین و دنیای مردم بوده و نباید آنها را از هم جدا کنیم.
ما باید همزمان هم به دین و هم به دنیای مردم رسیدگی کنیم. اندیشه سیاسی امام(ره) نیز بر این اساس بوده که کارآمدی دین در اداره جامعه را به اثبات برسانیم اما متأسفانه تاکنون در این حوزه بهویژه در حل مسائل اقتصادی، کارنامه قابل قبولی نداشتهایم.
تنقیح 12 هزار قانون موجود باعث چابکی اجرای قوانین و هموار شدن اجرای برنامه هفتم میشود
اقدامات مجلس یازدهم و مجلس دوازدهم برای ساماندهی قوانین از طریق تنقیح و بر اساس تأکیدات رهبر معظم انقلاب، امروز 12هزار قانون داریم که بسیاری از آنها متضاد، غیرشفاف و یا منسوخشده هستند و باعث بروز بسیاری از کارهای بر زمینمانده، عدم شفافیتها و فسادها است. ما تلاش داریم طی 2سال ابتدایی دوره دوازدهم مجلس، همه 12هزار قانون را تبدیل به 52 قانون جامع کنیم. اولین قانون جامع نیز که در حوزه سلامت و بهداشت به تصویب رسید که در حال حاضر در هیئت عالی نظارت است تا کار آن نهایی شود.
درنهایت قصد داریم 12هزار قانون به 3 هزار و 500 قانون برسد، پالایش قانون باعث چالاکی و چابکی اجرای قوانین شده و مسیر اجرای احکام قانون برنامه هفتم نیز هموار میشود. بعدازآن باید تنقیح 115 هزار آییننامه و دستورالعمل موجود در کشور را آغاز کرد که دست و پای سیستم را بسته است. امیدوارم این جلسه برای ادامه ارزیابیها از وضعیت کشور و اقدامات سه قوه، مجدداً تکرار شود.