ورزش، انسجام اجتماعی را نهادینه می‌کند

مراسم افتتاحیه سالن ورزشی ۶۵۰۰ نفری شهید آیت‌الله رئیسی

۱۴ آذر ۱۴۰۴

یاد و خاطره شهدا به‌ویژه شهدای خراسان رضوی که امروز همه دارایی‌های خود را مدیون آنها هستیم، گرامی می‌داریم. جناب آقای باقرزاده که در جمع ما حضور دارند از رزمندگان شجاع و جانباز خطه ما هستند. شهید شوشتری و دیگر شهدای بزرگوار نیز از جمله شهدایی هستند که یاد و خاطره آنها بر ما واجب است.

ورزش، اجتماعی‌ترین پدیده در جامعه بشری است

 از مسئولان استانی که در احداث مجموعه ورزشی در دهکده المپیک مشهد مقدس اهتمام ورزیدند قدر قدانی می‌کنیم. از نام‌گذاری این مجموعه به نام شهید آیت‌الله رئیسی تشکر می‌کنم، من از پیش از انقلاب با شهید رئیسی آشنایی داشتم. ایشان زندگی بانشاط توأم با تلاش از پیش از انقلاب تا سال‌های خدمت خود در ریاست‌جمهوری داشت در راه خدمتگزاری مردم داشت.

امروز شاهد روحیه بسیجی‌وار در ایجاد تحول در حوزه ورزش استان خراسان رضوی هستیم، بعد از دین، پدیده ورزش، اجتماعی‌ترین پدیده موجود در جامعه بشری است. این موضوع فارغ از این است که در چه سن‌وسال، در چه قوم و مذهب، از چه شهر، فقیر یا ثروتمند و یا غیره هستیم. پدیده ورزش در همه شئونات زندگی اثرگذار است.

تأثیر ورزش در حوزه دیپلماسی عمومی بی‌نظیر است/ ورزش، انسجام اجتماعی را نهادینه می‌کند

ورزش در حوزه اقتصاد تأثیرات دوطرفه داشته و در حوزه اجتماعی نیز اثرگذار و بسترساز است، ورزش از دو جهت دو سر بُرد است به این معنا که هم هنجار ساز است و هم جلوی ناهنجاری‌ها را می‌گیرد. ورزش در حوزه مسائل دیپلماسی به‌ویژه دیپلماسی عمومی بی‌نظیر است و با کمترین سرمایه‌گذاری، می‌توانیم بیشترین اثرها را در عرصه بین‌المللی بگذاریم.

بعد از جنگ ۱۲ روزه، دغدغه همه ما حفظ انسجام اجتماعی است که ورزش پدیده‌ای است که انسجام اجتماعی را نهادینه کرده و در نهاد خود این انسجام را ایجاد می‌کند به‌ویژه به طور طبیعی، نوجوانان و جوانان در عرصه ورزش بیشترین حضور، ظهور و بروز را دارند. ورزش اوج هیجان، امید، تلاش، اراده و پشتکار است.

مهم‌ترین مسیر مبارزه با آسیب‌های اجتماعی، توسعه ورزش است/ ورزش، پدیده‌ای مردمی است

از هر طرف بنگریم، ورزش با کمترین هزینه، بیشترین منفعت را در ابعاد مختلف می‌دهد، اگر امروز می‌خواهیم جامعه‌ای سالم، منسجم و به‌دوراز حواشی داشته باشیم و اگر قصد داریم با آسیب‌های اجتماعی مبارزه کنیم؛ مهم‌ترین، روان‌ترین و سهل‌الوصول‌ترین پدیده، ورزش است. ورزش یک پدیده مردمی‌سازی شده است و ما نباید مانع آن شویم و باید با هنرمندی برای آن تسهیل‌گری کنیم.

ما قهرمانانی داریم که مدال‌آور جهانی هستند و از محروم‌ترین نقاط و با کمترین هزینه توانستند بالا بیایند و باعث بالندگی نظام اسلامی و باعث افتخار و عزت ایران عزیز شوند و باغیرت و باانگیزه افتخارآفرینی برای ایران عزیز در عرصه‌های بین‌المللی حاضر شده‌اند و این ارتباطی با جامعه فقیر یا ثروتمند ندارد.

بدسلیقگی‌های مدیریتی باعث چالش‌های حضور زنان در عرصه ورزش می‌شود/ مدیریت مدبرانه باعث حضور رفته‌رفته زنان در همه عرصه‌های ورزشی شد

دررابطه‌با اهمیت حضور بانوان در عرصه‌های اجتماعی، متأسفانه گاهی بدسلیقگی‌ها و یا عدم برنامه‌ریزی‌ها باعث ایجاد مشکلاتی در این حوزه می‌شود. انقلاب اسلامی به رهبری امام (ره) باعث حضور زنان در جامعه شد و ما مسئولان وظیفه داریم اجازه ندهیم دوگانگی و تضاد میان وظیفه مادری و کنشگری اجتماعی برای زنان و دختران ما در جامعه به وجود بیاید. ما باید به‌گونه‌ای اقدام کنیم که بانوی ما بتواند نقش مادری و کنشگری اجتماعی را در کنار هم ایفا کند که یکی از آنها در حوزه ورزش است.

در حوزه حضور زنان در ورزشگاه‌ها می‌گویم مدیران و برنامه‌ریزان و زحمت‌کشان آینده‌نگر انقلابی، با درایت، با اخلاق و مدبرانه توانستند در حوزه ورزش زنان به‌گونه‌ای مدیریت و رفتار کنند که می‌بینیم زنان رفته‌رفته و بدون هیچ تنش اجتماعی، در عرصه رشته‌های مختلف ورزش در حوزه ملی و بین‌المللی افتخارآفرینی می‌کنند؛ از فوتبال، تیراندازی و والیبال گرفته تا وزنه‌برداری و غیره. این بخش با درایت در حوزه زنان پیش رفت.

جنسیت نباید مانع حضور زنان در حوزه ورزش شود

ما معتقدیم جنسیت نباید مانع حضور زنان در حوزه ورزش شود، قطعاً ارزش‌های دینی، ملی و تربیتی با حضور زنان ماندگار می‌شود. ورزش نیز در حفظ ارزش‌ها و نهادینه‌کردن آنها بسیار مؤثر است. ما نقش ورزش و تأثیرگذاری آن برای غرور ملی، امنیت ملی و انسجام ملی را دیده‌ایم.

معتقدم همه ما باید تلاش کرده و در این مسیر پیش برویم که عرصه ورزش می‌تواند بیش از گذشته و روزبه‌روز غرور ملی و بالندگی نظام مقدس جمهوری اسلامی را در عرصه‌های مختلف ورزشی به منصه ظهور بگذارد.

ورزش همگانی، پایه ورزش قهرمانی است/ زیرساخت‌ها برای درخشش خراسان رضوی در حوزه ورزش همگانی و قهرمانی وجود دارد

امروز زیرساخت‌های خوبی در مشهد برای حوزه ورزش وجود دارد، ما باید تلاش کنیم در حوزه ورزش، ورزشکاران خوبی تربیت کنیم. روزی رشته‌های ورزشی مختلفی در استان خراسان رضوی می‌درخشید که از جمله آن بسکتبال بود. ورزش همگانی نیز اساس کار است که اگر مغفول بماند، ورزش قهرمانی نیز سودی نخواهد داشت. ورزش همگانی یک‌پایه است و نتیجه آن در ورزش قهرمانی دیده می‌شود؛ لذا حتماً خراسان به‌ویژه خراسان رضوی باید در این حوزه بدرخشد.

ما باید تلاش کنیم در طول سال‌های اجرای برنامه هفتم پیشرفت، رشته‌های ورزشی که همواره در این سرزمین بوده است، با همکاری مدیران و مسئولان و ورزشکاران مجدداً باعث درخشش استان شود.