هلال‌احمر یک نهاد و جمعیت انسانی است، و نه یک سازمان اداری

سخنرانی در مراسم گرامی‌داشت روز جهانی هلال‌احمر و صلیب‌ سرخ، در مرکز همایش‌های نورالرضا (ع)

19 اردیبهشت 1403

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، در مراسم گرامی‌داشت روز جهانی هلال‌احمر و صلیب‌ سرخ، در مرکز همایش‌های نورالرضا (ع)

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

مِنَ المُؤمِنينَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَيهِ فَمِنهُم مَن قَضىٰ نَحبَهُ وَمِنهُم مَن يَنتَظِرُ وَما بَدَّلوا تَبديلًا.

هفتۀ هلال‌احمر را به همۀ مجاهدان مخلص در امر خدمت‌رسانی به آسیب‌دیدگان تبریک می‌گویم. بی‌شک حضورشان خاطره‌ای دائمی در زندگی آسیب‌دیدگان است. معتقدم نهاد هلال‌احمر یک نهاد کاملاً مردمی است و تبلور سازماندهی‌شدۀ مردم در عرصۀ کمک‌رسانی در لحظات بحران و سختی است.

هلال‌احمر جمعیتی فرامرزی و فراجناحی است

هلال‌احمر سازمانی فرامرزی و فراجناحی است و ورای قومیت، مذهب و نژاد با وظایفی انسانی و الهی است؛ ازاین‌رو انجام‌وظیفه در این جمعیت توفیقی برای یکایک شماست که در پی نجات انسان‌ها با همراهی و همدلی هستید و با همۀ وجود خود از آن‌ها دستگیری می‌کنید و روحیۀ کمک‌رسانی دارید.

هلال‌احمر یک نهاد است و نه یک سازمان است. در ساختارهای سازمانی دو رویکرد وجود دارد؛ نخست سازمان‌هایی که انسانی هستند و دوم سازمان‌هایی هستند که افراد آنجا انسان‌های سازمانی هستند. سازمان‌هایی که انسان‌های سازمانی دارند، هرگز سازمان‌هایی کارآمد و مؤثر نیستند، بلکه سازمان‌هایی کارآمدند که سازمان انسانی هستند و به آنها نهاد گفته می‌شود. در نهادهایی همچون هلال‌احمر نگاه از پایین‌به‌بالا صورت می‌گیرد و از بالابه‌پایین نیست و این از نقاط قوت برجستۀ جمعیت هلال‌احمر است.

مشارکت، پویایی و پایایی در جمعیت هلال‌احمر دیده می‌شود

جمعیت هلال‌احمر در کشورمان یک سازمان کاملاً انسانی است و جهت‌گیری آن الهی است. در سازمانی که معنویت با مردم گره بخورد، جزء موفق‌ترین و پایدارترین سازمان‌های ممکن دربرابر هر سازمان دیگری است و این از ویژگی‌های منحصربه‌فرد سازمان هلال‌احمر است که معنویت و تبلور حضور مردم در آن است که در آن مهربانی جریان دارد، که همان معنای رأفت اسلامی است و مشارکت، پویایی و پایایی در آن دیده می‌شود.

در سالی که از سوی رهبر معظم انقلاب تحت عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری شده و به تعبیر من مردمی‌سازی تولید است، جمعیت هلال‌احمر تنها نهاد متبلور در مردمی‌سازی در خدمت به خود مردم است که از افتخارات هلال‌احمر است و نباید شک داشت که این جمعیت از اثرگذارترین و مهم‌ترین نهادها در خدمت‌رسانی به مردم است. این جمعیت از جنوب شرقی‌ترین نقطه سیستان و بلوچستان که سیل دشتیاری اتفاق افتاد گرفته تا شمال غربی‌ترین نقطه کشور که زلزله خوی در آن رخ داد و زلزلۀ قصرشیرین و همچنین در سطح فراملی و فرامنطقه‌ای یعنی افغانستان و غزه حضور یافت که نمادی از حضور مداوم شما عزیزان است.

اعضای هلال‌احمر در دوران دفاع مقدس سلاح‌به‌دست به کمک مجروحان جنگی رفتند

اگر از شهدای هلال‌احمر یاد نکنیم، در حق آنها ظلم کرده‌ایم. روزهایی را در دفاع مقدس شاهد بودیم که دوستان هلال‌احمر در عین آنکه در دسته‌ها سازماندهی شده و کولۀ امداد و نجات بر دوش خود داشتند، به رزمندگان روحیۀ ادامۀ رزم می‌دادند و هم‌زمان سلاح خود را نیز در کنار کولۀ خود بر دوش داشتند و همپای رزمندگان می‌جنگیدند. به تعبیر شهید چمران، وقتی در شیپور جنگ دمیده می‌شود، فرق مرد از نامرد مشخص می‌شود. هلال‌احمر نشان داد از نیروهای واقعی و مخلص سرزمینمان ایران اسلامی است که افتخارآمیز در این مسیر قدم برداشته است.

امروز شما به‌عنوان وارثان اعضای هلال‌احمر حاضر در دوران دفاع مقدس، از میراث‌داران آن عزیزان هستید و از میراث‌خواران آن‌ها نیستید و در عمل نیز این را نشان داده‌اید. هلال‌احمر در دورانی فعالیت کرد که جنگ بود و از خانواده‌های خود دور بودند. زمانی که بسیاری از رزمندگان در زمان جنگ مفقود شده بودند و خبری از وضعیت آن‌ها نبود، هلال‌احمر با همکاری صلیب سرخ جهانی توانست بسیاری از آن‌ها را که در اسارت بودند شناسایی کرده و به خانواده‌های آن‌ها خبر دهد و بعد از آن نیز در امر درمان آن‌ها کمک کرد. این‌ها همه از اقدامات بی‌نظیر هلال‌احمر بود که من به‌عنوان راوی از آن یاد می‌کنم.

مجلس یازدهم به‌صورت همه‌جانبه از هلال‌احمر در احکام برنامۀ هفتم و بودجه‌های سالیانه حمایت کرد

نباید از زحمات رزمندگان غفلت کرد. حضرت امیرالمؤمنین علی (ع) فرمودند اگر قرار شد فعالیتی پایدار بماند و روزبه‌روز گسترده‌تر و قوی‌تر شود باید 3 نکته را داشته باشد: نخست کوچک شمردن خدمت تا زمانی که خدا آن را بزرگ کند، دوم پنهان‌داشتن آن تا زمانی که خداوند آن را آشکار کند، و سوم شتاب در برآوردن نیاز حاجتمند تا زمانی که برای ما مسرت‌بخش باشد. این 3 ویژگی را باید سرلوحۀ اقدامات خود قرار دهیم که همان جهت‌گیری الهی و اخلاص در مسیر خدمت به مردم و از افتخارات جمهوری اسلامی ایران است.

پیامبر اسلام (ص) فرمودند «محبوب‌ترین فرد نزد خداوند کسی است که بیشترین منفعت را به مردم برساند». بی‌شک این جمعیت و عزیزان فعال در این عرصه با همین روحیه فعالیت می‌کنند؛ ازاین‌رو زمانی که اثرگذاری کار داوطلبانۀ شما به‌عنوان یک نهاد کاملاً مردمی را می‌بینیم، قطعاً ما نیز در مجلس شورای اسلامی به شما افتخار کرده و بر خود وظیفه می‌دانیم از شما حمایت کنیم. امیدواریم بتوانیم حداقل حقی که دارید را از طریق احکام برنامه هفتم و بودجه‌های سالیانه به شما بدهیم و امیدواریم جمعیت هلال‌احمر در پایان اجرای قانون برنامه بتواند رتبۀ نخست را در سطح جهانی به خود اختصاص دهد. افتخار ما در مجلس شورای اسلامی به همراه فراکسیون هلال‌احمر و سایر نمایندگان این است که در کنار شما قرار داریم.

هلال‌احمر یک جمعیت کاملاً مردمی است

هرگز از ظرفیت‌ها و فناوری‌های سخت‌افزاری برای بهبود تحول و اثرگذاری بیشتر در جمعیت نباید غفلت کرد. توجه به فناوری‌های اجتماعی در مجموعۀ هلال‌احمر نیز در کنار هدف دیگر مهم است.

جمعیت هلال‌احمر یک جمعیت کاملاً مردمی است؛ ازاین‌رو توجه به فناوری‌های اجتماعی در کنار فناوری‌های پایه‌ای و سخت بسیار اساسی است و امروز در حوزه توانمندسازی افرادی که نیازمند حمایت هستند باید از ظرفیت فناوری اجتماعی و نیروهای خلاق و توانمند استفاده کرد تا به بهترین درجه بهره‌وری برسیم.