فساد و ناکارآمدی با دولتی بودن بیش از 80 درصد اقتصاد ایجاد میشود
رئیس مجلس در همایش ملی خادمان حضور شورای هماهنگی تبلیغات
۳ بهمن ۱۴۰۳
بسماللهالرحمنالرحیم
از اعضای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی که یکی از قدیمیترین و باسابقهترین شوراها از ابتدای انقلاب اسلامی بوده است، قدردانیم. اعضای این شورا میداندار عرصههای مختلف انقلاب اسلامی بوده است.
حفظ ارزشهای انقلاب و توسعه آنها بدون میدانداری مردم معنا ندارد
حضور مردم در عرصههای مختلف کشور که جایگزینی هم ندارد، انقلاب و نظام بدون حضور مردم قطعاً نمیتواند قدم از قدم بردارد و حتی حفظ ارزشهای انقلاب و توسعه آن بدون میدانداری مردم معنا ندارد و این مردم هستند که با حضور درصحنه میتوانند به اهداف تحقق بخشیده و به آن جامه عمل بپوشانند.
مردمباوری و مردمسالاری را یکی از کلیدیترین و ارزشیترین مباحث دینی میدانم، امام(ره) که جز در راه خدا گامی برنداشت و جز برای او کلامی نگفت نیز به این موضوع باور داشت. ازاینرو مردمباوری ما برخاسته از بطن دین است و به تعبیر رهبر معظم انقلاب که میفرمایند امام(ره) سر مسائل دینی با کسی تعارف نداشتند و مردمسالاری را از جای دیگری نیاوردند که به دین متصل کنند. برخی افراد از مردمسالاری بدفهمی داشته و دچار دوگانگی میشوند درحالیکه برای ما جمهوریت و اسلامیت جمهوری اسلامی مفهومی برخاسته از انقلابی دارد که امام(ره) به ما داد.
مردم، باطلالسحر توطئههای دشمن هستند
امام(ره) قدرت نرم را از همان سالهای ابتدای انقلاب به ما شناساندند، امروز میدانیم که مردم، باطلالسحر همه توطئههای دشمنان بوده و توجه به این حقیقت ضروری است که اگر حضور مردم از هر قشر و صنفی در عرصههای مختلف، علت پیروزی و موفقیت انقلاب اسلامی بوده، تداوم پیروزی انقلاب نیز در گرو در میدان بودن مردم است. همان ویژگی که رمز پیروزی انقلاب ما بود، امروز مهمترین عنصر و عامل برای تداوم و حفظ انقلاب نیز به شمار میرود.
تصور اینکه بدون حضور متکثر و متراکم مردم با لحاظ شدن همه تنوع آنها قادر هستیم نظام را حفظ کنیم، یک اشتباه است، ما بدون حضور مردم نمیتوانیم انقلاب را حفظ کنیم لذا اگر به دنبال انقلابیگری هستیم باید بدانیم و با همه وجود خودباور داشته باشیم که زمانی که از مردم صحبت میکنیم به معنای همه مردم است و نباید آنها را تکهتکه و دستهبندی کنیم. ما نباید اجازه دهیم عامه مردم پراکنده شوند که این خلاف دیانت، سیاست، آرمانهای انقلاب و خلاف چیزی است که از مکتب امام(ره) آموختهایم و خلاف رهنمودهای رهبر معظم انقلاب است.
مردمباوری امام ناشی از اسلامشناسی و برداشت ایشان از اسلام و مکتب اهلبیت بود
برگرداندن اعتمادبهنفس به مردم یکی از فناوریهای اجتماعی بود که امام(ره) به کار گرفت و اینیک امر ملی در کشور بود، پیش از انقلاب نیز کشور جمعیت خود را داشت اما تبدیل این جمعیت به ملت و امت واحده بر اساس مبانی و باورهایی که برخاسته از باورهای دینی باشد نداشتیم و این امام(ره) بود که مردم را با برداشت، نگاه فقیهگونه و مجتهدانه خود هدایت کرد و در مسیر قرار داد تا انقلاب به پیروزی برسد.
امام(ره) مردمباوری داشت چنانچه شهید مطهری(ره) نیز گفته بود ایشان به مردم و خدا ایمان داشت که باعث شد این اتفاق شکل بگیرد و مردمباوری امام(ره) از اسلامشناسی امام(ره) و برداشتی بود که ایشان از مکتب اهلبیت(ع) داشت. امروز اگر کسی برداشتی غیرازاین از اسلام داشته باشد، فهم او را فهمی مکتبی و انقلابی نمیدانیم. منتظر واقعی کسانی هستند که صالح مصلح بوده و با ظلم مبارزه میکنند.
کسی که به اعتمادبهنفس ملی صدمه بزند، انقلابی نیست
کسی که به اعتمادبهنفس ملی صدمه بزند، فردی انقلابی نیست، توجه به این نکته ضروری است که خواسته یا ناخواسته بهگونهای رفتار نکنیم که فکر، دست و زبان ما در خدمت دشمن قرار گیرد و خدایناکرده آب به آسیاب آنها بریزیم.
همانقدر که بعد از انقلاب به انتخابات بهعنوان مسیر مهم تحقق حضور و مشارکت مردم نگاه شد و رأی مردم حقالناس و تبلور مردم در عرصههای سیاسی موردتوجه قرار گرفت، به همان میزان هم برگزاری مناسک و حضور و مشارکت مردم در عرصههای مختلف در این خصوص از وظایف ما است.
امام فرمودند موضوع فلسطین، موضوع جهان اسلام است و از همه مسلمانان خواستند که نگذارند موضوع فلسطین تنها محدود به فلسطینیها بماند
با نگاهی به حضور مردم در ایاماللههای مختلف میبینیم که این مناسک چقدر ارزشمند بوده و فرصتهای طلایی برای ما ایجاد میکند که درنهایت میتواند بقای انقلاب را تضمین کرده و آن را با همه توطئههای پیچیده دشمن و افزایش دشمنی آنها، به مقصد برساند. دراینبین شما بهعنوان حلقه میانی عمل کرده و بسترسازی برای حضور مردمدارید که بسیار مهم و اساسی است. ما نباید اجازه دهیم بستر برای بیتفاوتی مردم نسبت به این مناسک ایجاد شود.
امام(ره) سال 1343 و در زمان تصویب کاپیتولاسیون فرمودند هر مشکلی که امروز در کشور وجود داشته و مشکلاتی که با شاه داریم به خاطر سرپردگی آنها به رژیم صهیونیستی است و ریشه مشکلات را با رژیم پهلوی را نیز همین نقطه دانستند. ایشان آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را بهعنوان روز قدس اعلام کرده و فرمودند موضوع فلسطین موضوع جهان اسلام است و نباید صرفاً دغدغه فلسطینیان باشد چراکه اساساً ظلم بزرگی نسبت به مسلمین و کل بشریت صورت گرفته است.
امروز موضوع فلسطین، موضوع جهان بشریت شده است
امام(ره) مسئله فلسطین را موضوعی فراملی عنوان کردند و نخواستند موضوع فلسطین صرفاً در این کشور و میان فلسطینیان باقی بماند و شما میبینید که امروز بعد از گذشت چند دهه از رحلت امام(ره)، مسئله فلسطین هنوز موضوع روز دنیا است. شما دیدید که در جریان جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، دانشجویان، مردم عادی و بسیاری از آزادگان دنیا و هرکسی که بویی از انسانیت برده بود از کشورهای مختلف به پا خواست و نسبت به این جنایات واکنش نشان داد لذا اسرائیل بهتماممعنا از جبهه مقاومت در حوزه راهبردی و تاکتیکی شکست خورد.
این امام(ره) بود که با اعلام روز قدس و برگزاری مناسک مربوط به آن، باعث چنین نگاهی نسبت به فلسطین شد. ازاینرو زمانی که حرف از حضور مردم و مردمسالاری میشود و اینکه ارزشهای اسلامی بدون حضور مردم تحقق پیدا نمیکند، درواقع یک حقیقت است. اگر به تاریخ انقلاب از 15 خرداد سال 1342 تا امروز بنگریم سندهای بسیاری از توجه به سنتهای الهی و توجه به مردم و نتیجه آن داریم.
مردم و حضور مردم راهحل هستند، نه یک مسئله
ما باید بتوانیم با همان الگو، همت و غیرت بایستیم و مکتب امام(ره) و مقام معظم رهبری را قدر بدانیم، حضور مردم بهعنوان یکراه حل برای ماست؛ مردم، مسئله نیستند. متأسفانه گاهی بهگونهای رفتار میشود که گویی مردم برای ما مسئله هستند درحالیکه اینگونه نیست و آنها راهحل هستند. این ما هستیم که باید بهدرستی تشخیص داده و عمل کنیم.
ما تجربه کردهایم که بدون حضور مردم، هیچکدام از مسائل کشور قابلحل نبوده و در غیاب مردم نمیتوانیم بر مشکلات فائق آییم. اینکه رهبری میفرمایند امام(ره) ما امام تحول بود به این معنا است که ایشان باور داشتند بدون حضور مردم نمیتوان تحول ایجاد کرد که این در همه ابعاد اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، دفاعی و امنیتی صدق میکند.
شیعیان و شهید سلیمانی ثابت کردند که برادران اهل سنت ما نهتنها برادر ما، بلکه جان ما هستند
تا زمانی که بنیصدر فرماندهی قوا را بر عهده داشت با حرفهای واهی همچون اینکه این نیروهای سازماندهی نشده، آموزش ندیده و تجهیزات ندارند اجازه ورود مردم به میادین جنگ را نمیداد و میگفت باید نیروهای نظامی آموزشدیده وارد جنگ شوند. امروز بسیج تبلور سازماندهی مردم و اراده حضور آنها در عرصه است اما آن زمان مردم اجازه حضور نداشتند.
خیانت بنیصدر و فرار او که مقدمهای برای حضور مردم در دفاع مقدس شد، از زمان عزل بنیصدر و حضور مردم تنها 45 روز گذشت که حصر آبادان شکست، خرمشهر آزاد شد و عملیات فتح المبین و بیتالمقدس صورت گرفت. حتی چند دهه بعد دیدیم درست زمانی که تردید داشتیم آیا جوانان بازهم به میدان جنگ خواهند رفت یا خیر، با ترک کشور خود و پذیرفتن غربت به دفاع از حرم رفتند و جلوی تفرقه میان شیعه و سنی را گرفتند. شهید سلیمانی نیز ثابت کرد که برادران سنی نهتنها برادر ما بلکه جان ما هستند و جان خود را نیز درنهایت برای همه مسلمین داد. بعدازآن نیز این اعتقاد نسبت به برادران سنی اهل غزه ادامه یافت.
وقتی بیش از ۸۰ درصد اقتصاد ما دولتی است فساد و ناکارآمدی وجود دارد
بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه دستاوردهای بخش خصوصی، ایشان فرمودند با بخش خصوصی و اقتصاد مردمی میتوان مشکلات را حل کرد. زمانی که بیش از 80 درصد اقتصاد کشور ما دولتی شود، مشکلات بروز پیدا میکند. حتی اگر در حوزه فرهنگی و آسیبهای اجتماعی دچار مشکل هستیم به دلیل این است که مردم را به رسمیت نشناختهایم و بهجای اینکه آنها را راهحل بدانیم، مسئله فرض کردهایم؛ لذا همه این مسائل به دلیل بیتوجهی و عدم ایمان ما به مردم است پس آنچنانکه امام(ره) به مردم و خدا ایمان داشت ما نیز باید به آنها ایمان داشته باشیم.
اجازه ندهید عدهای با دستهبندی مردم را از همدیگر جدا کنند
از توجه به نقش عامه مردم نباید برداشت عوامگرایی صورت گیرد، توجه به توده مردم به معنای رد تخصصگرایی و عدم نقشآفرینی نخبگان نیست. اگر بسیجی که در میدان جنگ آمد، شهید برونسی ها، شهید همت ها، شهید سلیمانی ها، شهید تهرانی مقدم ها به میدان جنگ آمدند توانستند کاری کنند که قابلیت و کیفیت آن در 4 ماه بهمراتب بالاتر و کارآمدتر از 4 سالی بود که در دانشگاه حضور داشتند و این به معنای اینکه نخبگان و متخصصان معنا ندارد نیست لذا نباید اجازه دهیم برخی با مفهومسازی غلط، مردمداری را از ما بگیرند و با دستهبندیهای قومی، قشری، مذهبی و دینی آنها را از هم جدا کنند. مردم، مردم هستند.
درنظرداشتن عامه مردم یک کار سیاسی واجب، عقلانی، عرفی و شرعی است
در نظر داشتن عامه مردم کار سیاسی واجب، عقلانی، شرعی و عرفی است، و مخاطب اصلی همه ما مردم هستند که باید به این نکته توجه کرد، ما در حکومت اسلامی، وظیفه دینی نسبت به مردم داریم و نباید با قبیله گرایی و دستهبندیها بهگونهای عمل کنیم که بهجای تأمین خیر و صلاح عمومی جامعه، مردم را کنار بگذاریم که ظلم بوده و عدم موفقیت است و نصرت الهی شامل حال ما نخواهد شد.
ما باید به نصرت مؤمنان بر اساس وعده الهی باور داشته باشیم، اساس انقلاب ما برای از بین بردن انحصارطلبیها و به میدان آوردن مردم بود تا همه فرصتطلبان از مسیر حذف شوند؛ اساس انقلاب بر اساس مردم بود در غیر این صورت همان راه گذشته را طی میکردیم لذا این وظایف بر گردن ما بوده و باید به آن توجه کنیم تا امنیت و منافع ملی ما در سطح ملی و بینالمللی فراهم شود.
شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی نقش تسهیلگر برای حضور مردم دارند
تلاشهای صادقانه شما که با گمنامی در نقاط دور کشور انجام میشود را قدر میدانیم، ما میدانیم شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی به لحاظ بودجهای نیز در مضیقه است اما بدانید که خداوند تلاشهای شمارا میبیند و وظیفه ما خدمت به مردم است. نقش شما نیز بهعنوان یک حلقه میانی بوده و نباید تصور کنید که جای مردم را بگیرید شما باید تسهیل گری و برنامهریزی برای حضور مردم داشته باشید و ما نیز در خدمت شما بوده و تلاش میکنیم به شما کمک کنیم.
وظیفه ما در مجلس قانونگذاری است که در مجلس یازدهم تمام تلاش خود را برای حل مشکلات اقتصادی مردم کردیم، امیدواریم با همکاری دولت، با اجرای احکام برنامه هفتم پیشرفت با اولویت موضوعات اقتصادی بتوانیم مسائل و مشکلات مردم را برطرف کنیم. یکراه اساسی آن نیز اقتصادی مردم و حضور بخش خصوصی و مردم در عرصه اقتصاد است که به دنبال فراهم کردن زمینههای آن هستیم.