محمدباقر قالیباف در گردهمایی زنان پیشران پیشرفت ایران —
سلام عرض میکنم به یکایک شما زنان و دختران و عرض خیر مقدم دارم و از همینجا یاد میکنم و سلام و درود میفرستم به یکایک زنان و دختران سرزمینم ایران عزیز. قرار است چند دقیقه درباره هر آنچه باور قلبی من نسبت به شما زنان مؤثر و پایههای اصلی تحول در همه ابعاد در کشور است صحبت کنم که و رویکردم همین شعار است که پیش روی شما قرار دارد؛ «زنان پیشران پیشرفت ایرانِ جانِ ما».
صحبتهای من، عهد من با همه زنان و دختران ایرانی است. معتقدم خانواده، و زن در خانواده مهمترین عنصر و سلول جامعه است. هر آنچه از جامعه توقع داریم از خانوادهای با محوریت زن است. زن بهعنوان یک مادر، مهمترین عنصر فرهنگی در جامعه و اجتماع است و در حقیقت فرهنگ، زنانهترین عنصر در جامعه است. از اینجاست که ما شما را پیشران اصلی این حرکت میدانیم و در همه مسائل شما مبنا هستید. سابقه مدیریتی من نشان میدهد در هرکجا بودم به این موضوع توجه و باور داشتهام و برای این کار باافتخار مایه گذاشتهام و تلاش کردهام نگاههای مخالف مانعی برای این حرکت و باور من نشود.
معتقدم اگر مادران ما آرامش و آسایش داشته باشند، جامعه ما آرامش و آسایش خواهد داشت. ما دوران کرونا را پشت سر گذاشتیم و امروز در دوران سخت اقتصادی به سر میبریم. یک مادر در سختی زیادی نسبت به سایر اعضای خانواده حتی بیشتر از پدر خانواده قرار دارد و مشکلات را تحمل میکند اما باز هم سنگ صبور خانواده زن خانواده است که غصه همسر، پسر و دخترش را میخورد. آنها در این شرایط در منزل مادرخرج بوده و اقتصاد خانه را دنبال میکنند و با همه سختی فرزندان را تربیت میکنند و آینده کشور را میسازند. آنها امروز فرزندانی را تربیت میکنند که مدیران لایق آینده هستند و در محیط خانواده تربیت میشوند.
بارها در مجلس گفتهام در تنظیم برنامه هفتم برای 5 ساله آینده، باافتخار خانواده و زنان را محوریت قانون برنامه هفتم قرار دادهایم. چنانچه درگذشته نیز عمل کردهام و در آینده نیز این روند را ادامه خواهم داد، بر این باورم که زنان ما در عرصههای مدیریتی هیچ فرقی با مردان ندارند و نباید ناعدالتی و تبعیض و محدودیت برای آنها قائل شد و حتماً باید به این موضوع توجه شود. البته در جاهایی باید تبعیض برای زنان قائل شد و آن جایی است که لازم است حل مشکلات زنان بهویژه زنان سرپرست خانوار از هر جهتی در حوزه مسائل اقتصادی و مدیریتی در تقدم باشد و این عین عدالت است.
طی 12 سالی که در شهرداری تهران توفیق خدمت داشتم، بحث تولید و زنان و فعالیتهای پیرامون آنها بهویژه در حوزه زنان سرپرست خانوار را در اولویت قرار دادیم و آنها نشان دادند در کارآفرینی علیرغم همه مشکلاتی که دارند میتوانند موفق باشند و در تربیت فرزندان نیز درخشیدند که وقتی برخی از آنها را میبینم، میبینم زمانی دنبال این بودند که حتی یک کارگر ساده باشند اما امروز یک تولیدکننده بزرگ هستند و صدها در مجموعه آنها در حال فعالیت اقتصادی هستند لذا این قابلیت زنان ما را نشان میدهد.
خواهید دید زنان چگونه در دولت چهاردهم مدیریت و نقشآفرینی خواهند کرد
ما معتقدیم تربیت نسل آینده در خانه و قطعاً با خانهداری زن محقق خواهد شد که این یک بخش از رسالت زنان ما و مأموریت اساسی و اولویتدار آنها است اما از سوی دیگر معتقد هستیم که تقویت جامعه با صرفاً خانهنشینی زن محقق نخواهد شد چون زنان پیشران پیشرفت ایران عزیز ما هستند.
ما با همین نگاه توانستیم شهر تهران را که یک شهر مردانه بود، تغییر دهیم. محیط شهر و فرصتهای شهری برای زنان و دختران ما فراهم نبود. در طول دوران مدیریت خود در شهرداری تهران تلاش کردم در این مسیر حرکت کنیم. ما از محیط مدرسه گرفته که فضا را برای یک محیط بانشاط برای دخترانمان فراهم کنیم، مدارس را به این سمت بردیم و این فضا را برای آنها فراهم کردیم. پارکهایی هم برای بانوان ساختیم که البته جوسازی تحت تفکیک جنسیتی را مطرح کردند که البته دیدید زنان با هر سلیقهای که بودند چگونه به میدان آمدند و در دهان صداها و بنگاههای خبری خارجی زدند لذا با شکلگیری فرصت پارکها، محیط شهر برای نشاط و سلامت جسمی و گذران اوقات فراغت بانوان فراهم شد و توانستند با اطمینان خاطر چند ساعتی فرزند خود را جایی بگذارند و بهصورت مطمئن انرژی خود را بازیابی کنند.
در موضوعات مختلف حتی در بخش آسیبهای اجتماعی بهصورت جدی به این موضوع توجه شد. شما مراکز شهربانو را در شهر دیدید. سراهای محله را نیز با همین نگاه پیش بردیم. فرصتهایی برای دختران جوان در مجموعههای مخصوص به آنها ایجاد کردیم تا بتوانند در یک محیط شهری همچون محیط دانشگاهی که دارای بخش کاری هم بود، حضور پیدا کنند و با یک محیط بانشاط، سالم و توأم با امنیت اجتماعی و اخلاقی اما بسیار راحت و روان و بانشاط و شادابی فعالیت کنند.
در نیروی انتظامی و در حوزه مدیریتی و اشتغال برای اولین بار بعد از جمهوری اسلامی زنان وارد پلیس شدند، در سلسلهمراتب فرماندهی و نظامی و انتظامی درجه گرفتند و رشد کردند و امروز بخشی از پلیس ما را بخش زنان تشکیل میدهد که بسیار هم مقید هستند.
بهعنوان یک مدیر میگویم، نباید میان زنان و مردان فرق بگذاریم و سقف رشد برای زنان قائل شویم چراکه مبنای مدیریت، شایستهسالاری و شایسته گزینی است. خیلی جاها دیدهام که زنان ما قویتر و شایستهتر از مردان مدیریت کردهاند ازاینرو حق آنها است که در سطوح مختلف پستهای مدیریتی داشته باشند. شما در دولت چهاردهم خواهید دید که زنان ما در پستهای کلیدی، مدیریت خواهند کرد و نشان خواهند داد که تحول، حرکت، تربیت، مدیریت و فرهنگ کار و تلاش چگونه شکل میگیرد. زنان ما اساس پیشران هستند و فرصت را برای آنها فراهم خواهیم کرد.
دغدغۀ سیسالۀ رهبر انقلاب دربارۀ ارتقای امنیت زنان را در مجلس تبدیل به قانون کردیم
رهبر معظم انقلاب تأکیدات مهمی در حوزه زنان دارند ازاینرو در مجلس یازدهم به آن توجه کردیم. یکی از مهمترین آنها بحث قانون خانواده و جوانی جمعیت بود. این قانون که بیش از 10 سال در چند دوره مجلس معطل مانده بود، در مجلس یازدهم به سرانجام رسید و توانستیم با همین باور بایستیم و آن را تصویب کنیم. بخشی از این قانون در دولت سیزدهم اجرا شد اما بخشی از آن باقی مانده است. من این قانون را تمام و کمال اجرا خواهم کرد تا بتوانیم حمایت لازم را از زنان ایرانی داشته باشیم و فرصتهایی را برای آنها قرار دهیم.
زنان در پیروزی انقلاب نقش داشتند درحالیکه افکاری قصد داشت مانع از حضور زنان در حوزه فعالیت سیاسی و مبارزاتی شود. زنان همچنین در دوران دفاع مقدس پابهپای رزمندگان در صحنههای پشتیبانی و درمان حضور پیدا کردند. پرستاران در کمترین فاصله با خط مقدم میایستادند و مجاهدت میکردند و در این مسیر شهید دادند که به روح پرفتوح همه شهدایی که در آن شرایط سخت همراهی کردند، درود میفرستیم.
قانون دیگری در حوزه آسیبها و ظلمی که ممکن است به زنان ما حتی در محیط خانواده یا محیطهای دیگر وارد شود، داشتیم. رهبر معظم انقلاب نیز درباره این موضوع هشدار داده بودند ازاینرو لایحه مقابله با خشونت و ناامنی علیه زنان را پیگیری کردیم. ما این لایحه را که هماکنون در نوبت رسیدگی صحن مجلس است دنبال میکنیم و حتماً با آغاز به کار مجلس جدید، نهایی خواهد شد چراکه همه کارهای آن انجام شده است. البته طبق روال قانونی، دولت مجدداً باید آن را فعال کند که در اولین فرصت و در اولین کار در دولت چهاردهم این موضوع را نیز انجام خواهیم داد.
با توجه به تجربیات و سوابق کار خود میگویم، در حوزه آسیبهای اجتماعی حتماً عزیزان به خاطر دارند که سرایی بهعنوان مرکز مداخله در بحران خانواده در زمان شهرداری تهران با همه امکانات و با استفاده از ظرفیت اساتید برجسته ایجاد کردیم. بههرحال تهران شهری با 10 میلیون نفر جمعیت بوده که ممکن است بهصورت مرتب دچار مشکلات در خانواده شود. ممکن است زن یا دختر خانواده در شب دچار اختلاف خانوادگی شود که بهطور طبیعی در زندگی پیش میآید و افرادی باشند که با بیتوجهی زن یا دختری را از منزل بیرون بیندازند. ازاینرو آن زمان مرکزی را تأسیس کردیم و بهصورت مرتب اطلاعرسانی داشتیم که زنان و دختران در صورت مواجهه با مشکل تنها با یک شماره تلفن تماس بگیرند و به مرکز مربوطه مراجعه کنند تا بتوانند شب را آنجا استراحت کنند. آنها آنجا با متخصصان صحبت میکردند و بخش قابلتوجهی از مشکلات آنها از سوی کارشناسان این مرکز در رابطه با خانواده حلوفصل میشد.
شهر نگاهی با توجه به موضوع زنان و دفاع از حقوق زنان و دختران داشت. مخصوصاً برای دختران جوان از 12 تا 20 سالگی محیطهایی فراهم کردیم که نشاط داشته باشند و ورزش و مطالعه کنند. ما در شهرداری تهران این کار را کردیم. وقتی میگوییم شهر مردانه است یعنی صبح جمعه که روز تعطیل است، پدر و پسر خانواده با یک خودرو به کوه و استخر میرفتند و مادر و دختر باید در خانه میماندند و صبحانه حاضر میکردند اما ما در شهرداری تهران محیطهایی را فراهم کردیم که خانواده با هم به استخر بروند و همزمان دو استخر در محیطهای جداگانه باشد که مادر با دخترش و پدر با پسرش از استخر استفاده کنند و با هم به منزل بازگردند.
اینکه محیط شهر را برای زنان فراهم کنیم و بیمه و حقوق آنها را رعایت کنیم از اولویتهای ما خواهد بود که در شهرداری دنبال کردیم و در سطح ملی نیز دنبال خواهیم کرد.
امروز یکی از مشکلات و سختیهای ما به خاطر تورم در حوزه معیشت و سلامت است که خانوادهها تحتفشار قرار دارند. من در مناظرههای تلویزیونی نیز اشاره کردم همواره تلاش داشتهام انصاف را رعایت کنم و آمار دقیق بدهم. در دهه 90 رشد اقتصادی کمتر از یک درصد یعنی 0.7 درصد در سال بود اما رشد نقدینگی 26 برابر شد. کرونا هم آمد و بیشترین فشار به سبد خانوار وارد شد. اینکه میگوییم زنان پیشران پیشرفت ایران عزیز هستند یعنی در همان مقطع 2 تا 3 ساله، هم به خاطر تعطیلی بسیاری از مشاغل باید در منزل مادرخرج میشدند و با کاهش درآمد خانواده، مدیریت اقتصادی میکردند و هم فرزندان خود را که مدرسه نمیرفتند بهجای معلم آموزش میدادند و تکالیف آنها را بر عهده میگرفتند لذا زنان بار خانواده را بر دوش میکشیدند.
امروز آنهایی که حقوق ثابت دارند، بازنشسته لشگری یا کشوری و یا کارگر یا کارمند هستند به خاطر تورم دچار مشکل شدهاند و افزایش حقوق 20 درصدی در سال هم به دلیل وجود تورم 30 تا 35 درصد که هر سال ایجاد میشود، حل نمیشود و سفره مردم کوچک و کوچکتر میشود.
ما ظرفیتهایی داریم که باید پیش از رسیدن به رشد اقتصادی که زمان میبرد، از آنها استفاده کنیم. بخشی از ظرفیتهای سرمایه ما که باید برای رشد اقتصادی از آن استفاده کنیم، امروز در حال اتلاف است و هدر میرود. با شناخت دقیق این ظرفیتها، قول میدهم دولت چهاردهم را در این مقطع، ضامن این کار کنم. تا زمانی که تورم کاهش نیافته، بهاندازه افزایش حقوق و تکرقمی نشده، فاصله بین تورم و حقوق را با کمک نقدینگی و تأمین کالای اساسی حتماً برای کشورم جبران میکنم.
امروز یکی از دغدغههای خانواده، تأمین لوازم ضروری ازدواج است که در این حوزه حداقل برای تأمین 6 قلم کالای اساسی برنامه داریم و در کنار آن 12 قلم کالای اساسی نیز در حوزه تغذیه در نظر گرفتهایم تا حدود 2 هزار کالری موردنیاز یک فرد در روز تأمین باشد. این اتفاق از طریق کالابرگ در اختیار شما قرار خواهد گرفت که گرانی روی آن اثری نگذارد و بدانید و مطمئن باشید زندگی شما در طول اجرای برنامه دولت، پیش خواهد رفت.
ما تا زمانی که رشد اقتصادی صورت نگرفته، این روال را ادامه میدهیم تا تورم به شما فشار نیاورد و این بار را از روی دوش شما زنان و دخترانی که خانواده مبنای کار شما بوده و خودتان مبنای تحول جامعه هستید برداشته شود. مطمئن باشید این آسایش و آرامش را برای شما فراهم میکنیم تا بتوانید در پیشرفت کشور، نقش خود را ایفا کنید. انشاءالله هشتم تیر اگر شما ملت ایران به من اعتماد کردید، مطمئن باشید همچون گذشته به تعهدات خودم عمل خواهم کرد./