ازدست‌دادن شهید رئیسی خسارت بزرگی بود؛ اما خسارت بزرگ‌تر فراموش‌‌کردن ارزش‌ها و باورهای اوست

مراسم گرامی‌داشت شهید آیت‌الله رئیسی و شهدای خدمت در میدان امام حسین(ع)

10 خرداد 1403

محمدباقر قالیباف، در مراسم گرامی‌داشت شهید آیت‌الله رئیسی و شهدای خدمت در میدان امام حسین(ع)

از اینکه توفیق حضور در جمع معنوی شما را دارم، خداوند را شاکرم و امیدوارم برای گرامیداشت این شهیدان عزیز، انجام‌وظیفه کرده باشیم.

شهید آیت‌الله رئیسی خستگی را خسته کرده بود

این مجلس، مجلس ذکر و یادآوری و مجلس بزرگداشت است. اولین نکته این است که این مجلس همه ما را متوجه می‌کند که از یاد و فرهنگ شهدا و به تعبیر زیبای مقام معظم رهبری از یاد شهدای پرواز اردیبهشت غافل نشویم.

بعد از شهادت این عزیزان، ویژگی‌هایی مطرح شد که همه اینها می‌تواند الگوی یکایک ما در هر کجایی که هستیم باشد. ویژگی‌هایی که برای ما که در مسئولیت‌های مختلف بوده و جزو کارگزاران انقلاب اسلامی هستیم الگو است. بی‌شک، خلوص و کار برای خدا در رأس برجستگی‌های این شهید عزیز بود. حضرت امام (ره) تعبیری دارند که می‌فرمایند کار برای خدا نه خستگی دارد و نه دلسردی و وقتی به زندگی آیت‌الله رئیسی به‌ویژه در دوران ریاست‌جمهوری وی نگاه می‌کنیم، در می‌یابیم که خستگی را خسته کرده بود.

شهید رئیسی هیچ‌گاه از زخم‌زبان‌ها دلسرد نشد

این شهید عزیز هیچگاه در سختی‌ها و مشکلات کار با شنیدن زخم‌زبان‌ها دلسرد نشد. خواهش می‌کنم در اکثر قریب به اتفاق سخنان ایشان و در نشست‌های مهم؛ چه در تجمعات مردمی و چه در جلسات کارشناسی با دولت و کارگزاران نظام در سطوح مختلف دقت کنید که در کنار اینکه خستگی را خسته کرده و هرگز دلسرد نشده بود، همواره فصل‌الخطاب آخر صحبت وی، حاکی از امید به آینده بود.

شهید رئیسی همواره بیان می‌کرد که مطمئنم آینده برای ما روشن است و موفقیت با ما خواهد بود. همه اینها برخاسته از خلوص این مرد بود که خسته و دلسرد نشد و جز امید به آینده و نگاه روشن به آینده کلام دیگری در صحبت‌های ایشان در همه جلسات مهم و حساس نمی‌شنیدیم.

آیت‌الله رئیسی با عشق برای مردم کار می‌کرد

اگر ما او را سیدالشهدای خدمت می‌دانیم به دلیل مهم‌ترین ویژگی شهید رئیسی است که مردم را ولی‌نعمت خود می‌دانست و آنها را مزاحم فرض نمی‌کرد. آیت‌الله رئیسی با عشق برای مردم کار می‌کرد.

شهید رئیسی در مسئولیت ریاست‌جمهوری، مهم‌ترین و اساسی‌ترین کاری که با رفتار و کردار خود انجام داد این بود که نماد یک مسئول و یک کارگزار بود که در ارتباط با مردم است و این موضوع را به عینه نشان داد.

ما در نظام مقدس جمهوری اسلامی و نظام سیاسی کشورمان در رابطه با کارگزار و مردم مبانی داریم. شهید عزیز ما، آیت‌الله دکتر بهشتی (ره) زمانی که از رابطه میان کارگزار و مردم سخن می‌گوید، می‌فرماید اهمیت بین رابطه مردم و کارگزار جمهوری اسلامی اهمیتی همچون عدالت است.

ازدست‌دادن شهید رئیسی خسارت بزرگی بود؛ اما خسارت بزرگ‌تر فراموش‌‌کردن ارزش‌ها و باورهای اوست

عدالت به چه میزان مهم است؟ عدالت، اساس حکومت اسلامی است. عدالت هیچگاه در فقه ما شامل احکام ثانویه نمی‌شود و به تعبیر شهید بهشتی (ره) عدالت یک موضوع اساسی است و معتقد است هیچ حجاب و مانعی نباید میان کارگزار و مردم باشد و این حق مردم است که بدون هیچ مانعی به کارگزار انقلاب اسلامی دسترسی داشته باشند و این نشانه‌های یک کارگزار تراز انقلاب اسلامی است و شهید رئیسی نماد آن شد.

شهید رئیسی در هر سفر استانی خود به میان مردم می‌رفت و تلاش می‌کرد این موضوع را به بهترین شکل ممکن برگزار کند. اجازه داد مردم حرف شخصی خود را در هر شرایطی بیان کنند و این ویژگی مهم شهید رئیسی بود و درسی برای ما کارگزاران است. همین باعث شد وقتی این حادثه تلخ رخ داد و این عزیز را از دست دادیم دلمان بسوزد که چنین چهره‌هایی را از دست دادیم.

کسی ادعا ندارد که کار اشکالات ندارد. بااین‌حال شهید رئیسی به معنای واقعی مردم را ولی‌نعمت خود می‌دانست و همه تلاش خود را می‌کرد که این کار را انجام دهد. اگر امشب گرد هم جمع شده‌ایم و غصه داریم به این دلیل است که چنین شخصیت عزیزی را از دست داده‌ایم و این برای ما خسارت بسیار بزرگی است.

البته خسارت بزرگ‌تر این است که غفلت کنیم و این ارزش‌ها و باورها را فراموش کنیم. این خسارت به‌مراتب بزرگ‌تر از خسارت ازدست‌دادن این شهید عزیز است. اگر می‌گویم امشب این نشست، جلسه ذکر و یاد و نام شهدا است در حقیقت به این معنا است که باید این فرهنگ و این باور را سر دست بگیریم و در این مسیر حرکت کنیم.

حضور میلیونی مردم در تجلیل از شهید رئیسی به‌خاطر باورهای وی به سنت‌های الهی بود

همه حرکت شهید عزیز رئیسی و هم‌رزمان و هم‌سنگران شهیدش در این حادثه تلخ این بود که به دنبال خیر عمومی بودند. آنها به دنبال این بودند که بتوانند مشکلات مردم عزیزمان را حل کنند. در سنت‌های الهی خیر عمومی ماندگار است و این حضور میلیونی در نقاط مختلف کشور و همراهی و دلدادگی مردم در تجلیل از این شهید عزیز به‌خاطر همین باورها به سنت‌های الهی بود که این شهید عزیز داشت و به سمت خیر عمومی حرکت می‌کرد که حرکت او را ماندگار کرد.

خداوند می‌فرماید سنت‌های الهی نه تبدیل می‌شوند و نه تحویل و همواره ثابت هستند. این هنر شهید رئیسی بود که با این فرهنگ و باور و در این جایگاه و در بالاترین مسئولیت اجرایی کشور به سنت‌های الهی ایمان داشت و به سمت خیر عمومی حرکت کرد و خدا نیز خواست که او را ماندگار کند.

نه‌تنها یک همکار، که رفاقتی ۴۵ساله را از دست دادم

شهید رئیسی با همه مشغولیت‌های کاری و با همه سختی‌ها و خستگی‌هایی که داشت هیچگاه از توسل به اهل‌بیت (ع) فاصله نگرفت و واقعاً یکی از غصه‌ها و دلتنگی‌های امروزم تنها این نیست که یک همکار و هم‌سنگر را از دست دادم؛ بلکه رفیقی را از دست دادم که رفاقتم با ایشان از آغاز جوانی و از سال 1356 و پیش از انقلاب در مشهد آغاز شده بود؛ رفاقت ما از زمان مبارزه با رژیم ستمشاهی آغاز شد. این مرد اهل توسل و عبادت بود و این جزء قطعی لاینفک زندگی او بود.

روزی که آیت‌الله رئیسی می‌خواست از جوار حضرت ثامن‌الحجج (ع) و از خادمی او به تهران بیاید با هم بودیم. اشک از چشمانش جاری شد و گفت هیچ کجا برای خدمت برایم بهتر از خدمت در جوار حضرت علی بن موسی‌الرضا (ع) نیست؛ اما اگر امروز که بنا به تکلیف و وظیفه قرار باشد به این سمت بیایم فقط به عشق خدمت به مردم و محبین اهل‌بیت (ع) خواهد بود و از امام رضا (ع) خواسته‌ام توفیق خدمت را به من بدهد که اگر امروز از جوار ایشان فاصله می‌گیرم باز هم بتوانم خدمتگزار صادق و کارگزار در تراز انقلاب اسلامی باشم و متوسل به امام رضا (ع) هستم که این توفیق را به من بدهد.

در حوادث تاریخ انقلاب مسئولان خدوم زیادی را از دست دادیم؛ در حادثۀ اخیر نیز آرامش مردم و استحکام سیاسی نظام اسلامی به نمایش گذاشته شد

ایشان در ایام دهه کرامت و ولادت امام رضا (ع) انتخاب شد تا به‌عنوان رئیس‌جمهور به خادمی مردم درآید و درست در 3 سال بعد و در همان ایام ولادت به شهادت برسد. کسی که اینگونه خدمت می‌کند و اینگونه نماد تلاش و توکل برای خدا است، اینگونه از سوی خداوند در دنیا و آخرت ماندگار می‌شود.

ملت ما در شرایط سخت بارهاوبارها شاهد ترورها و حوادث سختی بودند؛ اما آرامش روحی مردم و از منظر دیگر استحکام نظام سیاسی این کشور را در اداره امور کشور می‌بینیم که چنین حوادثی هرگز نمی‌تواند خللی در امورات کشور و در عزم و آرامش و روحیه مردم ایجاد کند. این نشان از قدرت ملی، انسجام ملی و قدرت نظام جمهوری اسلامی و مردم عزیز ما دارد.

راه شهید رئیسی نباید متوقف شود یا از آن به عقب بازگردیم

مروز یک رفیق و یک دوست را از دست داده‌ام که بیش از 47 سال از نزدیک با او رفاقت داشتم و همسنگر و همکار هم بودیم. مخصوصاً در سال‌های اخیر در بحث تحولی که در حوزه جبهه انقلاب اسلامی پیش آمد، همتا و همسنگر بودیم. امروز ایشان در میان ما نیست و بدون شک از دیدن جای خالی این شهید عزیز و گرانقدر دلتنگ و غصه‌دار هستیم و این اتفاق ثلمه بزرگی بود اما رویکرد خدمتگزارانه او امروز قوی‌تر و دقیق‌تر از قبل در میان مردم جا باز کرده و باعث انسجام و توجه بیشتر شده است.

ما حق نداریم اجازه دهیم چرخ‌های تحول در حوزه حکمرانی و رابطه میان کارگزاران نظام با مردم را که شهید رئیسی نشان داد متوقف کنیم و یا خدای‌ناکرده به عقب بازگردیم. این یک خیانت بزرگ به آرمان‌های امام (ره) و شهدا و یک ظلم بزرگ به ولایت و مردم عزیز ما است و باید از خدا بخواهیم توفیق پیدا کنیم تا در مسیر وظیفه خود حرکت کنیم.

ضرورت گره‌گشایی از مشکلات مردم با استفاده از ظرفیت‌های حوزه حکمرانی اقتصاد و مسائل اجتماعی

شکر این نعمت این است که ذی‌نفع اصلی نهایی تلاش ما مردم عزیز باشند و ما مخصوصاً باید در دو حوزه حکمرانی اقتصاد و مسائل اجتماعی جامعه بتوانیم این باورها را پیش ببریم و گره‌گشایی از کار مردم انجام دهیم. امروز مکلفیم اگر دلداده امام (ره) و رهبری و مردم و اگر پیرو راه شهدا هستیم بتوانیم کارآمدی دین در اداره جامعه را در عمل به اثبات برسانیم که اگر این‌گونه حرکت کنیم، شکر نعمت‌ها را به جا آورده‌ایم و اگر این کار را نکنیم کفران نعمت کرده‌ایم. ما باید در راه کمک به مردم، آنها را ولی‌نعمت خود بدانیم و امیدوارم با دعای خیر شما بتوانیم در این مسیر به‌پیش برویم.